Moció de Rebuig que Desenvolupa els Processos de Tramitació de Baixes Mèdiques

MOCIÓ QUE PRESENTEN ESL GRUPS MUNICIPALS DE GE-ICV-EUiA, PSC I SG DE REBUIG AL REIAL DECRET 625/2014 QUE DESENVOLUPA ELS PROCESSOS DE TRAMITACIÓ DE BAIXES MÈDIQUES I CONFIRMACIÓ, ALTES MÈDIQUES I CONTROL DE LES SITUACIONS D’INCAPACITAT TEMPORAL.

Atès que el BOE de 20 de juny del 2015 va publicar l’Ordre ESS/1187/2015, amb entrada en vigor el dia 1 de desembre de 2015, i que desenvolupa els processos de tramitació de baixes mèdiques i confirmació, altes mèdiques i el control de les situacions d’incapacitat temporal, continguts en el Reial Decret 625/2014, de 18 de juliol, que va establir una nova regulació dels processos d’incapacitat temporal (IT) durant els primers 365 dies.

Atès que fins ara les anomenades mútues d’accidents de treball inicialment només tenien competències en les baixes i invalideses per accident de treball. Però des de 1994 els diferents governs estatals han legislat per extendre les seves possibilitats d’acció, fet que ha permès que controléssin cada cop més àmbits de les baixes per malaltia comuna, sota l’argument de la seva efectivitat en donar altes mèdiques.

Atès que el resultat és que avui en dia més de la meitat de treballadors i treballadores estan assegurats en mútues patronals per a les contingències comunes, i les mesures aprovades pel govern del PP accentuen l’ampliació de les seves possibilitats d’acció i control.

Atès que la nova mesura obre la porta a la privatització de la Seguretat Social, ja que permet a les mútues inspeccionar la situació mèdica i realitzar propostes d’alta des del primer dia amb obligació de resposta per part de la mateixa seguretat social. Competència que accentua les possibilitats de control i inspecció de les mútues en contingències comunes, amb l’objectiu declarat de reduir els periodes que necessiten els i les treballadores per recuperar-se d’una malaltia.

Atès que es creen taules de durada estandaritzada de cada malaltia, segons edat i professió. Un nou mecanisme que busca pressionar els metges per donar altes mèdiques automàtiques.

Atès que, tal com s’esmenta anteriorment, s’amplia la potestat de les mútues de declarar justificades o no les no-assistències a les revisions mèdiques, augmentant així les possibilitats d’alta mèdica incentivada per part d’aquestes entitats privades.

Atès que aquesta reforma possibilita que les mútues gestionin qualsevol activitat de la Seguretat Social i es converteixin en policies i fiscals dels treballadors i treballadores i dels metges i metgesses, generant incerteses, ja que en la norma tot queda obert a un posterior desenvolupament reglamentari.

Atès que la norma posa sota sospita els treballadors i treballadores, als quals se’ls presumeix una conducta fraudulenta i defraudadora de les baixes per malaltia, i els metges i metgesses d’atenció primària veuran minvades les seves competències en l’atenció als seus pacients quan necessitin una baixa o una alta laboral.

Atès aquest intent de reduir per reial Decret les baixes aprofundeix encara més la dramàtica situació laboral actual, privatitzant la sanitat pública i vinculant als interessos empresarials la gestió de la salut laboral, essent així una nova agressió en matèria de drets laborals.

Atès que la mesura atempta contra el caràcter universal de la sanitat pública, que queda qüestionat per criteris economicistes, cosa que fa augmentar les desigualtats socials.

Per tot això els grups municipals de GE-ICV-EUiA, PSC i SG proposen al Ple l’adopció dels següents acords:

Primer Rebutjar els canvis que comporta el Reial decret llei 625/2014, que obre camí a la privatització de la Seguretat Social.

Segon Manifestar el compromís de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet amb un sistema de salut públic equitatiu, universal i de qualitat, tot rebutjant qualsevol privatització d’aquest servei.

TercerTraslladar aquests acords al Ministero de Salud, Servicios Socials e Igualdad, a les organitzacions sindicals i a les entitats i plataformes i entitats que lluiten en defensa de la sanitat pública.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s