Moció sobre les Llistes d’Espera a l’Hospital Esperit Sant

MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS PSC, C’s, GE-ICV-EUiA, I PP SOBRE LES LLISTES D’ESPERA A L’HOSPITAL FUNDACIÓ PRIVADA DE L’ESPERIT SANT.

Les causes de les desigualtats en salut són les condicions socials, econòmiques i polítiques en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen i, per tant, les diferents oportunitats i recursos relacionats amb la salut que  tenen les persones en funció de la seva classe social, gènere, territori o ètnia. Tot això es tradueix en una pitjor salut en aquests col·lectius socialment menys afavorits.

En una crisi com l’actual, empitjoren les condicions de vida de les persones. L’actual model sanitari -anomenat “model dual”, propietat pública (Institut Català de la Salut ICS) i serveis concertats (Sistema Sanitari integral d’utilització pública de Catalunya SISCAT)- posa de manifest i fa visible  totes les mancances del propi sistema.

La disminució dels recursos al sistema sanitari públic i les “retallades” de la Generalitat de Catalunya han comportat un aprimament dels serveis públics, una pèrdua de qualitat respecte als principis d’equitat, més dificultats d’accessibilitat al sistema (llistes d’espera de tot tipus) i copagaments varis que incideixen directament en agreujar les desigualtats en salut entre la població.

A més, en ciutats com Santa Coloma de Gramenet, amb un hospital comarcal de referència – la Fundació Privada de l’Esperit Sant- no hi ha lliure elecció de metge. Això comporta que l’atenció sanitària de la població hagi estat patint les decisions de retallades de l’hospital, les polítiques d’ingressos hospitalaris i  les llistes d’espera.

Les informacions oficials i les dades publicades en les webs del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya del mes de juny de 2015 diuen que les esperes per ser operat, per fer-se una prova diagnòstica o per accedir a una visita d’un metge especialista són raonables. La  realitat i la percepció de la majoria de persones, però, és que aquestes esperes són molt llargues i que suposen una pèrdua de qualitat de vida.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet vol posar en valor la gran dedicació i professionalitat del personal sanitari que treballa al Hospital  Fundació Privada del Esperit  Sant a tots els nivells,  però també ha de vetllar per que els nostres ciutadans i ciutadanes tinguin  accés a una sanitat pública i universal de màxima qualitat en la que es tingui en compte el principi d’equitat i sense exclusions, garantint les millors condicions per a una millora de l’estat de salut de les persones.

Encara que els ajuntaments no tenen  competències  en atenció sanitària, sí que tenim l’obligació de vetllar per la  disminució de  les llistes d’espera actuals i la millorar l’atenció per al conjunt de la població.

Segons les dades publicades pel Servei Català de Salut, les llistes d’espera per a la realització de proves diagnòstiques de l’Hospital Esperit Sant de Santa Coloma són les més llargues de Catalunya (123 dies, 2.524 persones en espera).

La durada de l’espera per realitzar alguna prova diagnòstica al centre colomenc triplica la mitjana de la Regió Sanitària de Barcelona (40 dies) i del conjunt de Catalunya (40 dies), i és pràcticament el doble de les següents llistes d’espera més elevades en municipis de dimensió similar.

Pel que fa a les intervencions quirúrgiques la intensitat de l’activitat de l’Hospital Esperit Sant varia en funció de la tipologia.  Pel que fa a la cirurgia oncològica, malgrat que el número de persones en llistes d’espera és molt reduït (8 pacients), la durada de l’espera es troba en la mitjana per als pacients pendents d’intervenció (18 dies) i la supera en el cas de pacients intervinguts prèviament (35 dies).

Quant als “procediments garantits”, el temps d’espera per a operacions de catarates, pròtesi de maluc o genoll (108 dies per a nous pacients i 181 dies per a pacients ja intervinguts) supera de nou també les mitjanes de la Regió sanitària de Barcelona i del total de Catalunya, afectant un total de 514 persones.

Finalment, el temps d’espera per a operacions quirúrgiques de “procediments amb termini de referència” tornen a superar les mitjanes en pacients pendents de primera intervenció (271 dies) i s’hi acosten en pacients prèviament intervinguts (134 dies). A l’Hospital Esperit Sant, 2.690 persones resten a l’espera per a operar-se.

El que indiquen aquestes xifres és una manca insostenible de recursos en l’atenció sanitària de la població de Santa Coloma de Gramenet amb dificultats importants per garantir la equitat i l’atenció sanitària pública, universal i de qualitat.

Per tot això, els grups municipals del PSC, C’s, GE-ICV-EUiA i PP proposen al Ple de l’Ajuntament:

  • Instar al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a ampliar la referència hospitalària a l’Hospital Germans Trias i Pujol  per a la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet.
  • Exigir al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que investigui les causes per les quals la durada de l’espera per realitzar alguna prova diagnòstica al centre colomenc triplica la mitjana de la Regió Sanitària de Barcelona (40 dies) i del conjunt de Catalunya (40 dies), i és pràcticament el doble de les següents llistes d’espera més elevades en municipis de dimensió similar.
  • Demanar al Departament de Salut que faciliti la informació respecte les mesures correctores  que s’adoptin per corregir aquesta greu situació de desigualtat detectada.
  • Que, si al primer trimestre del 2016 no hi ha resposta, l’Ajuntament retirarà provisionalment els dos representants municipals del Patronat.
  • Elevar a la Conselleria de Salut el contingut d’aquesta moció i a la direcció del Servei Català de la Salut.

Santa Coloma de Gramenet, 22 de desembre de 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s