Declaració Institucional de Suport als Acords per un Nou Protocol de Canvi Climàtic (COP21)

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL DE SUPORT ALS ACORDS PER UN NOU PROTOCOL DE CANVI CLIMÀTIC (COP21) I DE SUPORT AL NOU PACTE D’ALCALDES I ALCALDESSES PEL CLIMA I L’ENERGIA, OBJECTIUS 2030.

 1. Antecedents

 

Nou Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia, objectius 2030

Des de l’any 2008 el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses ha estat un instrument clau per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic. El seu èxit ha quedat demostrat en el nou pas que les institucions europees varen donar el passat mes d’octubre impulsant el Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia.

Fins al dia d’avui, unes 6.500 autoritats locals s’havien compromès a assolir l’objectiu reduir en més d’un 20% les emissions de gasos d’efecte hivernacle dels municipis abans del  2020.

Les ciutats signatàries del “nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia”, es comprometen a actuar per donar suport a l’aplicació dels nous objectius de la UE de 2030, recolzar un enfocament conjunt per abordar la mitigació i adaptació al canvi climàtic, i internacionalitzar la iniciativa a un àmbit més global.

Tres són els pilars del Nou Pacte d’Alcaldes: horitzó 2030, integració de la mitigació i adaptació, i la dimensió internacional.

El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses va impulsar, l’estiu passat, un procés de consulta amb el suport de la Comissió Europea de les Regions per recollir les opinions de les ciutats i pobles sobre les possibles orientacions d’un nou Pacte. Amb les dades recollides, la resposta va ser unànime: el 97% va demanar un nou objectiu més enllà del 2020. La majoria també va recolzar els objectius 2030 per la reducció de CO2 del 40% com a mínim, un augment del 27% en l’eficiència energètica i les energies renovables, i es va aprovar, finalment, la integració de la mitigació i adaptació al canvi climàtic sota un paraigües comú a nivell internacional.


 

 1. El context a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet

 

 1. L’Ajuntament va aprovar l’any 1999 l’Agenda 21 Local amb el suport de més de 80 entitats de la ciutat com instrument estratègic d’incorporació del desenvolupament sostenible a l’acció municipal.
 2. L’Ajuntament va signar el compromís l’any 2008 amb el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses (Covenant of Mayors) por una energia sostenible local (en el marc de la Xarxa de Ciutats i Pobles per a la Sostenibilitat i impulsat per la Comissió Europea). Mayors-Adapt va ser la primera iniciativa europea de coordinació en l’adaptació al canvi climàtic, germana del Covenant of Mayors, i que ara quedarà incorporada al       Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY)
 3. L’any 2009 l’Ajuntament va aprovar un Pla d’Acció per l’energia Sostenible (PAES) que ja plantejava una reducció a l’any 2020 del 20% d’emissions i consums.
 4. A finals de 2014 es va realitzar l’avaluació del PAES de Santa Coloma de Gramenet, en coordinació amb la Diputació de Barcelona. A nivell general s’ha produït entre 2005  i 2012 una disminució del 19% del consum total d’energia del municipi valorat en kwh/ habitant i any. En concret de 8.508 en 2005 a 6.879 kwh/hab en 2012. La mitjana de consum total d’energia de la província de Barcelona ha disminuït un 14% i per tant Santa Coloma està en la franja alta d’aquesta disminució.
 5. Les emissions totals en tCO2  / hab també han disminuït: De 2,88 tCO2/ hab  a 2,1 tCO2/ hab i any i per tant s’ha produït en 2012 una disminució d’emissions de CO2 al municipi d’un 30% respecte a l’any base 2005. La mitjana d’emissions a la província de Barcelona en aquest interval és del 23% de disminució.
 6. El Pla d’Acció per l’energia Sostenible 2009 (PAES) actualitzat al 2014 i que entraria en revisió, el nou Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire 2015 (PAMQA) aprovat al Ple de l’octubre i, sobretot, el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible 2016 (PMUS) seran tres dels instruments bàsics locals per contribuir a la reducció de les emissions tCO2 i per tal que la dècada 2020 a 2030 es puguin assolir els objectius de la nova iniciativa Mayors Adapt-Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY) que es plantegen en valors globals de reducció d’emissions de CO2 del 40%.


3.Acords de la declaració institucional

 1. Donar suport al paper dels pobles i ciutats en la celebració a París, des del 30 de novembre fins l’11 de desembre, de la conferència COP21 sobre canvi climàtic i on els governs subnacionals volen que el seu paper en la lluita contra el canvi climàtic sigui reconegut pels estats. En aquesta conferència s’hauria d’aprovar un nou acord (en forma d’instrument legal o protocol en el marc de la convenció climàtica (UNFCCC), sobre com lluitar contra el canvi climàtic i que millorés el Protocol de Kyoto aprovat l’any 1997.
 2. Donar compte al Ple del compromís municipal amb el Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY) i  donar suport a l’aplicació dels nous objectius generals pel Clima i l’Energia a l’escenari 2030 entesos com:
 • Reducció de les emissions de CO2del 40% com a mínim.
 • Augment del 27% en l’eficiència energètica i les energies renovables
 • Integració de la mitigació i adaptació al canvi climàtic sota una estratègia comuna en el marc de l’UE.
 1. Assumir des de l’Ajuntament els compromisos concrets del Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY):
  • Reduint les emissions al nostre territori en almenys un 40 % fins a 2030 mitjançant l’augment de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables.
  • Augmentant la resiliència a l’impacte del canvi climàtic.
  • Convertint aquests compromisos en una sèrie de passos concrets que incloguin el desenvolupament d’un Pla d’Acció per al Clima i el Canvi Climàtic que defineixi mesures concretes i perfili els resultats desitjats.
  • Controlant i informant regularment sobre els progressos en el marc d’aquesta iniciativa.
  • Compartint la nostra visió, els resultats, l’experiència i els coneixements tècnics amb autoritats gestores locals i regionals dins i fora de la UE a través d’una cooperació directa i un intercanvi entre iguals.
 1. Comunicar aquests compromisos a la Xarxa de Ciutats i Pobles de la Diputació de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Àrea Metropolitana, a la Federació de Municipis d’Espanya, al Govern Espanyol i a la Comissió Europea.
 2. Traslladar l’acord del Plenari municipal i el contingut del Nou Pacte integrat d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia (NEW INTEGRATED COVENANT OF MAYORS ON CLIMATE & ENERGY) a totes les entitats i als ciutadans i ciutadanes de Santa Coloma de Gramenet.

Santa Coloma de Gramenet, 30 de noviembre de 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s