Moció per a l’Ajuda d’Emergènica als Camps de Refugiats Sahrauís

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL DE GENT D’ESQUERRES-ICV-EUIA A PETICIÓ DE L’ASSOCIACIÓ COLOMENCA SANTA COLOMA AMB EL SÀHARA, PER A L’AJUDA D’EMERGÈNCIA ALS CAMPS DE REFUGIATS SAHRAUÍS DAVANT LA CATÀSTROFE HUMANITÀRIA DESPRÉS DE LES PLUGES TORRENCIALS DEL MES D’OCTUBRE AL PLE MUNICIPAL DE 26 DE NOVEMBRE DE 2015

 

Atès que els campaments de refugiats sahrauís, situats al desert algerí de Tindouf, han patit l’efecte de pluges torrencials, acompanyades per intenses ratxes de vent, que hi han causat grans inundacions i destrosses.

Atès que les pèrdues d’habitatges, aliments i equipaments han estat molt importants. Són moltes les famílies que han perdut totes les seves pertinences, inclosa la petita reserva d’aliments de què disposaven, és a dir, una ració mensual per a 160.000 persones. Segons els equips de la Mitja Lluna Roja Sahrauí (MLRS) presents sobre el terreny, algunes persones refugiades van resultar afectades encara que no s’han de lamentar pèrdues humanes. Milers de famílies s’han vist obligades a estar a la intempèrie per manca d’edificis segurs. Els danys i pèrdues materials han estat considerables. En relació amb els centres socials, s’està fent una avaluació dels danys, i identificant aquells que s’han esfondrat: centres de salut, d’educació i d’altres, sobretot pel que fa al material de manteniment d’edificis.

Atès que en un comunicat el dia 24 d’octubre, la MLRS diu que els seus equips sobre el terreny han identificat més d’11.000 famílies que podrien haver perdut la seva casa o haima.

Atès que davant d’aquesta situació alarmant la MLRS llença una crida als països donants, a les organitzacions internacionals, les ONG, al moviment solidari, a la societat civil i a tots els amics i amigues del Poble Sahrauí per col·laborar com més aviat millor, realitzant donacions d’emergència per atendre les necessitats més urgents de la població causada per les pluges: abastiment d’aigua, d’aliments, de haimes, de mantes, d’equipaments domèstics bàsics, material higiènic i la rehabilitació o reconstrucció d’edificis.

Atès que el conflicte del poble sahrauí fa massa anys que dura. Aquest any es commemora el 40 anys d’ocupació del Sàhara Occidental. És un conflicte que es pot resoldre políticament, només caldria aplicar les resolucions de l’ONU que insten a celebrar un referèndum d’autodeterminació. Un dret contínuament boicotejat pel Marroc, davant la complicitat de la comunitat internacional.

Per tot això els grups municipals GE-ICV-EUiA, SG i PSC proposen al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet l’adopció dels següents acords:

Primer: Reiterar un cop més el nostre suport a una solució del conflicte basada en l’exercici del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, com estableixen nombroses resolucions de les Nacions Unides.

Segon: Reclamar a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i al Fons Català de Cooperació que ajudin a socórrer les víctimes i a reconstruir els campaments de refugiats, que pateixen actualment una situació extrema.

Tercer: Reclamar al Ministeri d’Assumptes Exteriors i de Cooperació del govern d’Espanya que ajudi a aquest Poble, amb el que té un deute històric, i que tant ho necessita en aquesta situació d’emergència.

Quart: L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet farà una aportació econòmica a la campanya d’emergència promoguda pel moviment solidari de Catalunya, i que junt amb totes les aportacions recollides es transferirà directament a la Mitja Lluna Roja Sahrauí per fer front a les necessitats més immediates de la població sahrauí afectada, o a la campanya d’emergència que es dugui a terme a través del Fons Català de Cooperació.

Santa Coloma de Gramenet, 30 de novembre de 2015

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s