Moció sobre la Memòria Històrica

MOCIÓ PRESENTADA PELS GRUPS MUNICIPALS GE-ICV-EUiA, SG I PSC SOBRE LA MEMÒRIA HISTÒRICA I L’ENTRADA DE LES TROPES FRANQUISTES EL 27 DE GENER DE 1939 A SANTA COLOMA DE GRAMENET.

Atès que un any més, hem de recordar una data tràgica en la història del nostre poble, el 27 de gener de 1939, entrada de les tropes franquistes a la ciutat.

Atès que un dels objectius de mantenir la memòria històrica és no oblidar els esdeveniments passats per no repetir-los, tenim l’obligació de recordar i denunciar que l’estat franquista va sorgir d’una sublevació militar, encapçalada pel general Franco, contra la República. A conseqüència d’aquest cop d’estat s’originà una cruenta Guerra Civil que va durar tres anys. El triomf de Franco va ser sostingut per l’exèrcit, el suport explícit de l’Església catòlica i el suport de règims totalitaris com el de Hitler a Alemanya i el de Mussolini a Itàlia.

Atès que un cop finalitzada la guerra s’inicià una etapa de repressió generalitzada, com mai s’havia viscut abans. Es va exercir una duríssima repressió, es van fer camps de concentració on van lluitar per sobreviure prop de 700.000 persones i es van executar prop de 150.000 persones només per les seves idees polítiques. L’any 1940 les xifres oficials d’empresonaments superaven les 280.000 persones. Prop de mig milió de persones es van exiliar fora de l’Estat espanyol. És a dir, podem dir que la dictadura franquista va ser l’autora d’un holocaust i de crims contra la humanitat a l’Estat espanyol.

Atès que la dictadura tenia molt clar un objectiu: exterminar totes aquelles persones que s’oposessin al dictador, en les seves paraules ”totes aquelles persones que no fossin afectes al règim”. Les forces en el poder durant 40 anys de dictadura van gaudir de total impunitat a l’hora de perseguir, detenir, torturar, assassinar i humiliar a totes aquelles persones que consideraven hostils al seu règim.

Ateses l’aplicació de la Llei de Fugues, l’aplicació de la Ley de Vagos y Maleantes, la pràctica de tortures a les comissaries, les execucions al garrot vil, els afusellaments, la desaparició de persones, les sancions econòmiques, la submissió a la doctrina catòlica en l’educació, la sistemàtica aplicació de la censura, la repressió sexual, la submissió de les dones als homes de la família, i un llarg etcètera que constituïren greus atemptats contra els drets humans.

Atès que el 27 de gener de 1939 les tropes franquistes entraven a Santa Coloma de Gramenet, una ciutat havia patit els bombardejos i la gana i per aquest motiu aquell divendres de 1939 no va oferir resistència. Per a Gramenet del Besòs, el seu nom en aquells temps, seria, però, una pau molt dura per a una ciutat on dominaven les esquerres, tal i com ho demostra el fet que haguessin governat l’Ajuntament durant els anys de la República. La pau, seria hostil per a molts colomencs i colomenques, i mentre alguns optaven per l’exili, es va iniciar una repressió molt dura sobre els militants d’esquerres que van optar per restar a la ciutat, repressió que en alguns casos fins i tot els costaria la vida. S’iniciava una nit llarga i obscura que va durar prop de quaranta anys i de la que encara avui en dia, setanta-sis anys després, ens ressentim.

Atès que aquest ajuntament ja va denunciar que el règim franquista va assassinar directament els veïns colomencs: Santiago Diego Clavero, Lorenzo Ros Paysa, Juan Campos Miñarro, Pascual Millares Soler, Juan Pablo José, Celestí Boada Salvador, José Muro Arias, Juan Pla Audet, Albert Riquelme Almarcha, Esteban Barrot Brell, Pedro Alfaro Sacasa, Manuel Campeny Pueyo, Pelayo Giménez Palacios, Pedro Blasco Pascual, Hilari Martínez Llavera, Eduardo Grau Estiarte, Juan Hernández Lizán.

Atès que aquest Ajuntament té el compromís expressat en l’aprovació de diverses mocions de reivindicar el nom d’en Celestí Boada tot anomenant així un espai emblemàtic de la ciutat.

Atès que aquest ajuntament va realitzar un itinerari denominat “27 de gener de 1939”, fent un recorregut que permet conèixer llocs on la ciutat va ser bombardejada i refugis antiaeris que hi havien mitjançant enganxines.

Per tot això exposat, proposem al Ple l’adopció dels següents acords::

Primer – Realitzar un encàrrec a la Comissió de Memòria Històrica de la ciutat que s’ha de constituir i es convocarà en breu, perquè estudii i dissenyi l’ampliació del recorregut urbà iniciat el 2015 amb la senyalització del mapa de bombardejos, amb noves localitzacions de la ciutat on s’identifiquin esdeveniments històrics o espais emblemàtics de Santa Coloma en referència a aquest tema.

Segon – Que aquest recorregut estigui indicat amb senyalitzacions permanents.

Tercer Reconèixer públicament la tasca feta els darres anys per la Comissió Antifeixista 27 de Gener, les entitats, els diferents moviments socials, els centres educatius, i els ciutadans i les ciutadanes que a nivell individual han treballat per la  defensa de les llibertats i en contra del feixisme i la recuperació de la memòria històrica.

Quart Continuar oferint i donant  el suport i la col.laboració municipals a les activitats organitzades per la Comissió Antifeixista 27 de gener i, especialment, a la manifestació que tindrà lloc el proper dia 27 de gener, i a les activitats que se’n derivin en un futur del desenvolupament dels debats de la Comissió de Memòria Històrica Municipal.

Santa Coloma de Gramenet, 25 de gener de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s