Moció en Suport a la Llibretat d’Expressió

MOCIÓ EN SUPORT A LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ I L’AUTONOMIA LOCAL EN LA PROGRAMACIÓ D’ACTIVITATS CULTURALS ALS MUNICIPIS PRESENTADA PELS GRUPS MUNICIPALS GENT D’ESQUERRES-ICV-EUiA, SOM GRAMENET I PSC.

Atès que el passat 16 de febrer, el Jutjat Central d’Instrucció nº2 de l’Audiència Nacional va decretar presó provisional comunicada i incondicional per a dos titellaires als quals se’ls imputa un delicte d’enaltiment del terrorisme (art.578.1 del Codi Penal) i un altre delicte de provocació a la discriminació, a l’odi o la violència contra grups o associacions (art. 510 del Codi Penal) comès en ocasió de l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Un acte festiu de Carnaval, una representació de titelles del grup Títeres desde Abajo, programada per l’Ajuntament de Madrid, va acabar amb dues persones empresonades durant tres dies. Finalment, la Fiscalia va canviar el criteri i va demanar la llibertat provisional i diverses mesures cautelars, tot i que manté l’acusació pels dos delictes, el que podria suposar una condemna de fins a 3 anys de presó.

Atès que més enllà de l’error de programació que suposa la representació de l’obra “La bruja i Don Cristóbal” per a un públic infantil, es tracta d’una obra teatral que realitza una crítica social des de la sàtira: durant la representació s’observa com una bruixa és víctima, mentre està inconscient, del muntatge que organitza un altre personatge, un policia, que col·loca una pancarta amb el text “Gora Alka-ETA” perquè sembli que la bruixa defensa el terrorisme.

Atès que tal i com recull l’associació Jueces para la Democracia en un comunicat, la interpretació que el fet d’exhibir una pancarta en el mig d’una obra de titelles es pugui considerar delicte d’enaltiment del terrorisme podria suposar que totes les pel·lícules, reportatges, documentals, obres de teatre, cine o televisió on apareguin pancartes d’aquest tipus també poguessin ser considerades constitutives d’enaltiment del terrorisme, independentment del seu contingut, fet que posaria en qüestió profundament la llibertat creativa i d’expressió, la qual cosa és evidentment absurda.

 Atès que a l’obra de Títeres desde Abajo, en cap cas es feien proclames o crits en favor d’ETA, sinó que denunciava precisament la utilització que s’ha fet en alguns moments de la història del terrorisme i les seves víctimes amb el propòsit d’atacar la diversitat política i criminalitzar determinats moviments socials. La companyia, a més, ja havia representat algunes de les seves obres en altres ciutats com Granada i fins i tot a Madrid, durant el mandat del Partit Popular amb Ana Botella d’alcaldessa, sense generar cap mena de controvèrsia.

Atès que d’altra banda, el fet que l’obra fos poc adequada per a un públic infantil és clarament un error de programació i gestió cultural, que va ser assumit, i pel qual es van prendre mesures immediates per part de la regidoria de Cultura de l’ajuntament de Madrid, que ha reconegut responsabilitats tècniques en la programació de les activitats culturals del Carnaval.

Atès que tenim la convicció que en una societat democràtica no s’han de criminalitzar les obres de ficció, ja siguin teatrals, literàries o cinematogràfiques. Només haurien de ser jutjades des d’un punt de vista estètic, cultural, moral, ideològic o polític, però mai penal. Només a les dictadures, com havia passat en aquest país durant el franquisme, s’empresona la gent per fer determinades representacions artístiques. La ficció és un territori de reflexió i sublimat en el qual el què passa no és la realitat sinó una representació imaginada de la mateixa, per més realista que sigui la peça.

Entenem que la intervenció del jutge suposa un atac contra la llibertat d’expressió i que la mesura de presó sense fiança, ha estat absolutament desproporcionada.

A més a més, creiem que aquest fet atempta contra l’autonomia dels ens locals per definir la seva política cultural i programar els actes que consideri més adients. La judicialització a l’Audiència Nacional d’un probable error de programació d’una regidoria origina un precedent molt perillós d’intervencionisme i censura prèvia a les polítiques culturals municipals per part d’altres instàncies de l’Estat. No és propi d’una societat democràtica perseguir penalment la sàtira, la crítica, la denúncia o la irreverència, per molestes que puguin resultar.

Per tot això, es proposa que el Ple de l’ajuntament acordi:

Primer: Expressar la preocupació per l’empresonament i les posteriors mesures cautelars restrictives de la llibertat, per considerar-les ambdues innecessàries i desproporcionades en aquest cas.

Segon: Expressar la nostra preocupació per la presa de posició de la fiscalia de l’Audiència Nacional en un assumpte de clar rerefons polític.

Tercer: Reclamar als poders públics que garanteixin els drets fonamentals com la llibertat d’expressió i creació artística, garantia d’una societat justa i democràtica.

Quart: Expressar la nostra inquietud perquè es consolidi en un sector de la judicatura una doctrina expansiva de la limitació de la llibertat i pel caràcter creixent indeterminat dels delictes vinculats a la justificació del terrorisme, que provoca inseguretat jurídica i possibilita tota mena d’interpretacions que poden ser lesives per a la llibertat d’expressió.

Cinquè: Defensar i refermar l’autonomia dels ens locals per definir la seva política cultural i programar els actes que considerin més adients, així com per donar resposta tècnica, política i administrativa als errors que se’n puguin derivar, sense ser necessària la intervenció d’altres instàncies de l’Estat, tot preservant el dret a la llibertat d’expressió i la creativitat cultural.

Sisè: Reiterem la nostra aposta per les garanties de les persones investigades, per la defensa dels drets fonamentals i pel reforçament dels valors essencials de l’Estat de Dret.

Santa Coloma de Gramenet, 29 de febrer de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s