Moció per Avançar en la Protecció de la Biodiversitat i la Millora de la Gestió i els Usos del Parc Fluvial

MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS PSC, C’s I GE-ICV-EUiA, PER AVANÇAR EN LA PROTECCIÓ DE LA BIODIVERSITAT (FAUNA I FLORA) AUTÒCTONA DEL RIU BESÒS I EN LA MILLORA DE LA GESTIÓ I ELS USOS DEL PARC FLUVIAL.

 

En els darrers 16 anys el tram baix del Besòs ha viscut una important transformació, liderada per Santa Coloma de Gramenet, gràcies als projectes de recuperació ambiental i a la creació del Parc Fluvial del Riu Besòs. Avui, aquest és un parc que vertebra el territori com un espai públic únic del que gaudeix la ciutadania, i que alhora, ha esdevingut un àmbit metropolità d’oportunitats de futur per contribuir a la cohesió social i construcció d’identitat territorial.

Des de la inauguració de la primera fase del Parc, moltes coses han canviat. El ventall d’activitats que els ciutadans i ciutadanes de Montcada i Reixach, Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Badalona i Santa Coloma de Gramenet realitzen AVUI en el Parc Fluvial eren impensables quan es va definir l’estratègia de gestió i ús del mateix.

La ciutadania ha fet seu el Parc i cada cop hi ha més diversitat d’activitats i usos. L’enquesta i inventari realitzats recentment per l’òrgan tècnic del Consorci del Besòs apunten a superar, abastament, la xifra acceptada, en els darrers anys, de 500.000 usos a l’any.

Per altra banda, l’evolució en positiu de la biodiversitat és ja una realitat. La millora de la qualitat de les aigües del Riu i les actuacions de protecció proactiva de determinats hàbitats han facilitat la colonització de l’espai per espècies animals i vegetals que fa temps havien desaparegut. Avui s’evidencia que són moltes les espècies de fauna que viuen en el Parc: més de 200 espècies d’aus i 7 espècies de peixos, a banda d’amfibis, rèptils i mamífers (com els ratpenats). Destaca especialment l’augment de les poblacions d’aquests últims, així com d’orenetes i falciots (amb fins a 5 espècies diferents detectades) i que contribueixen al control biològic dels mosquits, o la presència del blauet (martín pescador, en castellà) que avui és ja una au emblemàtica del Parc.

Gràcies a aquesta nova realitat, s’ha desenvolupat, en els darrers anys, un potent programa d’Educació Ambiental liderat per l’Ajuntament de Santa Coloma, mitjançant el Centre d’Educació Ambiental Ecometropoli i la Jugateca ambiental de Can Zam, amb el suport de l’AMB i la Diputació de Barcelona.

Les activitats de caràcter científic com les campanyes d’anellament durant els passos migratoris de tardor i primavera, en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia, o la  pesca  científica, amb  el  suport de  la  Facultat de  Biologia  de  la Universitat  de Barcelona, han aproximat  la  natura i  la  ciència  a  la ciutadania, posant  en  valor la recuperació ambiental de Riu Besòs.

Tanmateix, és possible pensar en una evolució en positiu de determinats hàbitats com ara la desembocadura del Besòs, les illes de formació espontània al centre del Riu o els marges, autèntics espais per la nidificació de molts ocells. Aigües amunt del Besòs els científics han detectat ja la presència de la llúdriga, una espècie que apareix quan la qualitat dels ecosistemes millora substancialment. Res ens impedeix somniar amb la seva arribada a Santa Coloma en un futur.

Des del punt de vista de la seguretat i el funcionament del Parc s’han complert abastament les condicions que es van establir en el seu moment. Ara, cal una reflexió per millorar encara més l’ús social del Parc Fluvial, obrir-lo més a la ciutadania, fer-lo més accessible ampliant els horaris d’ús, tot mantenint les condicions de seguretat i potenciant els usos lúdics i esportius, el coneixement ambiental i científic per part de les noves generacions i la recuperació dels valors culturals del territori Besòs.

No podem oblidar que, quan parlem del Parc Fluvial, estem en un espai fluvial, i per tant, és competència de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), empresa pública encarregada de planificar i gestionar el cicle integral de l’aigua, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, qualsevol modificació del Pla d’Usos i del Pla d’Emergència del Parc.

Des del Grup Municipal Socialista hem apostat sempre per fer realitat el somni de transformar el Besòs de claveguera a cel obert en un ecosistema recuperat. Desprès de 16 anys hem avançat, amb la col·laboració ciutadana, en aquest objectiu. Però allò que hem aconseguit és encara fràgil. Per això, vàrem demanar a la Generalitat el manteniment de la declaració de zona sensible pel tram baix del Besòs quan aquest instrument de protecció ambiental va estar en perill l’any 2013.

En aquest sentit cal tenir present que el Besòs juga, per tant, un paper cabdal com a corredor biològic entre Serralada de Marina, Collserola i el Litoral connectant, per altra banda amb els grans espais verds urbans com Can Zam o el Parc del Litoral.

Així doncs, és necessari, avançar en la protecció de la biodiversitat (fauna i flora) autòctona del Riu Besòs i en la millora de la gestió i els usos del Parc Fluvial fent compatible l’objectiu de recuperació ambiental i biològica amb el de millora i potenciació dels usos cívics del Parc Fluvial, sempre en el marc de seguretat que el Pla d’Emergència determini. Cal doncs un nou model, evolucionat, de governança que permeti una gestió sostenible en els propers anys del Riu Besòs.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’adopció dels acords següents:

Primer.- Instar a la Diputació de Barcelona, com a administració responsable de l’encomana de gestió del Parc Fluvial per part dels Ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Montcada i Reixach i Barcelona, a que es convoqui la Comissió de Seguiment del Parc Fluvial del Besòs amb caràcter immediat.

Segon.- Incloure com a principals objectius de la nova etapa de gestió de la Comissió de Seguiment del Parc Fluvial els següents:

  • Redacció del nou Pla d’usos del Parc Fluvial amb la modificació dels horaris d’ús públic del Parc Fluvial per adaptar-los a l’ús real.
  • Revisió, en coordinació amb l’ACA, els Ajuntaments i la Diputació de Barcelona del Pla d’Emergència del Parc Fluvial.
  • Revisió i millora del Pla de manteniment del Parc Fluvial del Besòs.
  • Redacció d’un Pla de recuperació i millora de la biodiversitat autòctona (fauna i flora).
  • Redacció d’un Pla Integral d’Educació Ambiental i Científic del Parc Fluvial del Besòs.

Tercer.- Convocar la Comissió de seguiment del Consorci del Besòs com òrgan de referència tècnic i científic per coordinar les seves actuacions amb les desenvolupades des de Diputació de Barcelona.

Quart.- Recolzar les iniciatives de l’Ajuntament de Sant Adrià del Besòs per estudiar la possibilitat, dins del nou Pla d’usos d’ampliar la zona de pas restringit a la zona sensible del delta del Besòs, des del Pont del ferrocarril fins al mar i a quatre metres i mig dels marges del riu en tot el seu recorregut dins el terme municipal de Sant Adrià del Besòs. Determinar, per tant, les actuacions necessàries per senyalitzar i controlar l’accés a aquesta la zona de protecció especial.

Cinquè.- Demanar a la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que iniciï els tràmits per estudiar un nou model de protecció del Besòs en el seu tram baix com a espai de connectivitat biològica entre el Parc Serralada de Marina i el Parc Natural de Collserola , entre el litoral i la Serralada Litoral.

Sisè.- Comunicar aquests acords a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, als Ajuntaments de Montcada i Reixach, Sant Adrià del Besòs, Barcelona, i Badalona i al Consorci del Besòs.

Santa Coloma de Gramenet, 25 d’abril de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s