Moció sobre el Soterrament de la Línia de Tren al seu Pas per Montcada i Reixac

MOCIÓ QUE PRESENTEN EL GRUP MUNICIPAL PSC, GE-ICV-EUiA, SG i C’s PER DONAR SUPORT A LA “DECLARACIÓ  DE MONTCADA”,  APROVADA PER LA FMC SOBRE EL SOTERRAMENT DE LA LÍNIA DE TREN AL SEU PAS PER MONTCADA I REIXAC

Montcada i Reixac està castigada per la seva situació geogràfica. Sortida natural de Barcelona cap al Nord, es troba esquarterada tant per accidents geogràfics –dos rius i una riera- com per importants vies de comunicació: tres línies de rodalies (Barcelona-Terrassa-Manresa, Barcelona-Vic Ripoll, i Barcelona-Sant Celoni Portbou), dues autopistes (C58 i C33), una autovia (C17), carretera nacional (N150).

Als perjudicis ocasionats per aquestes infraestructures cal sumar-los també els efectes provocats pels 10 polígons industrials que alberga el municipi així com per la degradació mediambiental que generen les diverses pedreres i indústries contaminants, entre les quals destaquen l’estació comarcal depuradora d’aigües residuals; la planta de tractament mecànic i biològic de residus municipals; i la cimentera Lafarge que a més de la generació de pols derivada de l’activitat productiva s’ha convertit en una incineradora en rebre l’autorització per valoritzar residus.

En el seu moment es va veure l’oportunitat d’arribar a un acord quan es van licitar les obres de l’AVE al pas pel municipi. Es va soterrar la via de l’AVE i llavors es va adquirir el compromís que abans de finalitzar les obres de la LAV al seu pas pel municipi es procediria al soterrament de la línia Barcelona-Portbou, que al seu pas pel municipi té una gran freqüència de pas i a més té dos passos a nivell altament perillosos en els quals han perdut la vida la majoria de les 165 persones atropellades a les diferents línies ferroviàries que creuen pel mig de la trama urbana.

El dia 19 de novembre de 2007 es van signar els acords entre el Ministeri de Foment, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, l’Ajuntament de Montcada i Reixac i l’Administrador d’Infraestructures ferroviàries (ADIF) en relació amb el pas de la línia d’alta velocitat i de la integració de la línia fèrria convencional Barcelona-Portbou al seu pas per Montcada i Reixac.

A dia d’avui, amb el projecte definitivament aprovat, urgeix el compliment d’allò acordat  i dotar-ho pressupostàriament per poder-se dur a terme després de tants anys de lluites i patiment.

Montcada i Reixac mereix veure reconegut l’importantíssim paper que exerceix com a eix vertebrador del desenvolupament econòmic de la Regió Metropolitana. I ho mereix per raons objectives, com són la sobre implantació en el municipi d’infraestructures que donen servei a tot el territori metropolità; o l’assetjament provocat pel desenvolupament urbanístic de dos potents nuclis de creixement -el Barcelonès Nord i el Vallès-, que ho han sotmès a un estrès territorial desproporcionat.

El soterrament de les vies a Montcada és un deute històric amb els seus habitants.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’adopció dels acords següents:

Primer.- Donar suport a la “Declaració de Montcada” aprovada pel Comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya.

Segon.- Reiterar en la demanda d’inversions immediates i urgents que possibilitin el soterrament de la línia de ferrocarril convencional Barcelona-Portbou al seu pas per Montcada i Reixac.

Tercer.- Instar el Ministeri de Foment a convocar de forma urgent el grup de treball acordat a la reunió de dimarts 12 d’abril de 2016 entre dit Ministeri i l’alcaldessa de Montcada que ha de possibilitar l’agenda d’inversions per al soterrament de la línia ferroviària R2, a l’altura de Montcada i Reixac, i les fases d’execució del projecte que ha de culminar amb una primera partida en els pressupostos del 2017.

Quart.- Traslladar aquests acords al Ministeri de Foment, i a ADIF, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Ajuntament de Montcada, a la Plataforma “Tracte just – soterrament total”, al Departament de Política Territorial de la Generalitat.

Santa Coloma de Gramenet, 25 d’abril de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s