Crònica del Ple 25/7/2016

Paraules d’agraïment i reconeixement a la feina feta per en Ramon Serra –radiodifusió, electrònica, telecomunicacions i informàtica- durant més de tres dècades a l’Ajuntament, i un aplaudiment unànime de la sala, van donar inici a la sessió plenària de juliol marcada per les mocions (gratuïtat dels llibres de text, tancament definitiu del CIE Barcelona, suport als encausats per la tancada al Rectorat UAB), les declaracions institucionals (contra el tancament de la oficina de Seguretat Social, obertura de dues aules més d’ESO amb recursos per assolir la matrícula viva) i una resolució d’urgència sobre la conscienciació necessària per eradicar la violència sexista de les convocatòries festives multitudinàries.

Ens posicionem a favor de fixar el 5 de setembre de 2017 com a festa local. Com que la Mercè caurà en diumenge, dilluns de Festa Major serà no lectiu, com sempre hem demanat. Ens abstenim quant a les modificacions de crèdit del pressupost 2016 i tornem a remarcar que aquests temes es votin per separat. Donem suport a l’acord assolit per de la Mesa General de Negociació que contribueix a millorar i desencallar situacions laborals complexes, tot agraint a les seccions sindicals de CCOO i UGT la informació facilitada durant tot el procés. La possibilitat de presentar al·legacions al Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible ens engresca a aprofundir en el tema i, en ser una aprovació inicial, ens abstenim. En contra -compartint les al·legacions de SOM- a la Modificació del Pla General Metropolità que afecta l’eix Monturiol i l’àmbit Vistalegre. Abstenció i cautela quant a les obres a realitzar per la Universitat de Barcelona a la Torribera per instal·lar quatre mòduls d’aules provisionals al Campus d’Alimentació.

Com a resolució d’urgència, el punt 14 de l’ordre del dia proposava tirar endavant una campanya de sensibilització per prevenir tot tipus de violència sexista i discriminacions a l’àmbit social i comunitari. La Festa Major d’aquest setembre serà la proba pilot d’una campanya que es farà extensiva a totes les convocatòries de gran format que es facin a la ciutat. A través de missatges de conscienciació, la informació s’inclourà als diferents materials de difusió que es publiquin tant en paper com en suport digital i a les xarxes. Des del nostre Grup celebrem l’aprovació d’aquest protocol que ja havíem posat sobre la taula, conjuntament amb SOM Gramenet, fa dos mesos i que se’ns va demanar aplaçar per donar-li forma. Serem clars però, en el seguiment de la seva aplicació. Com a administració més propera al ciutadà hem d’anar més enllà de la sensibilització, emetre missatges i accions contundents de no impunitat a la violència sexista. Exigir que aquests protocols siguin d’obligada aplicació a totes les convocatòries ciutadanes multitudinàries.

Dues declaracions institucionals: una, per manifestar el rebuig al tancament unilateral de dos grups d’ensenyament secundari i, una altra, en contra del tancament definitiu de l’Oficina de la Seguretat Social. Tots els grups municipals d’acord.

Dos membres del Consell Escolar Municipal expliquen al Ple els acords que van prendre, en reunió d’urgència, quan el Departament d’Ensenyament va comunicar que no obriria els dos grups de primer d’ESO pactats pel proper curs. També manifesten el seu malestar per no haver pogut participar en les converses posteriors, on Ensenyament es va fer enrere, i on sí van ser presents la regidora d’Educació i l’Alcaldessa. Les aules s’obriran amb recursos per assolir la mobilitat de l’alumnat que té la ciutat.

No està tan clara però, l’obertura al setembre i el manteniment indefinit de l’oficina de Tesorería General de la Seguridad Social que va tancar les seves portes el 6 de juny passat. La Declaració culmina tot un seguit de protestes, accions i converses amb responsables de la Direcció Provincial que conclouen en la intenció de tancar aquesta instal·lació, unificant-la amb Badalona de la que ja en depèn. Al document, l’Ajuntament rebutja tant el tancament temporal de l’oficina com la intenció de tancar-la definitivament. Proposa cercar solucions viables i adients per les instal·lacions del carrer Major, o bé la seva integració als locals de l’Institut Nacional de la Seguridad Social, al carrer Rafael Casanova, amb la plantilla adequada per donar servei a professionals i particulars de la ciutat.

Les Mocions van ocupar bona part de la segona meitat del Ple de juliol:                              

  • “Per l’accés universal al llibres de text a Catalunya”, moció presentada conjuntament pel grups municipals C’s, PSC i GE-ICV-EUiA i aprovada per unanimitat. S’insta la Generalitat a presentar un programa de gratuïtat i préstec de llibres de text, per l’etapa obligatòria, gestionat als mateixos centres educatius. I la implantació progressiva del programa de gratuïtat, garantint els crèdits necessaris anuals dels pressupostos públics.
  • “Tancament definitiu del centre d’internament d’estrangers (CIE) de Barcelona”, moció presentada inicialment per nostre grup amb el suport de SOM Gramenet, on també es demana a l’Ajuntament de Santa Coloma que faciliti les condicions d’alta del Padró perquè les persones en situacions més vulnerables puguin tenir accés als mateixos drets que qualsevol altra ciutadà. El grup socialista però, presenta una contra moció argumentant, amb un seguit d’esmenes, la supressió d’alguns acords de la moció inicial com els que fan referència a l’alta al Padró i la oposició a les identificacions policials per perfil racial. La decisió del Ple es complica en haver de votar per separat moció i esmenes. Aquestes últimes s’aproven amb els vots socialistes imposant la contra moció amb la supressió dels paràgrafs. Votem en contra, igual que SOM i PP, amb l’abstenció de C’s. Aquesta moció no és la nostra.
  • Suport a “Som 27 i més” encausats per la tancada al Rectorat de la UAB en defensa de la Universitat pública. La moció, presentada inicialment en solitari per SOM Gramenet, va comptar amb el recolzament del nostre grup i, finalment, del grup socialista. Presentada conjuntament i defensada pel regidor de SOM, Oriol Corral -qui és també un dels 27 encausats- va tirar endavant amb els vots en contra de PP i C’s. L’acord insta a aprofundir en la mediació entre les parts i a la lliure absolució de les persones imputades (es demanen entre 11 i 14 anys de presó i sancions econòmiques de fins 400.000€), reivindica el dret de manifestació i llibertat d’expressió, i mostra el ferm compromís del consistori amb la universitat pública, gratuïta, de qualitat i d’accés per tothom en igualtat de condicions.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s