Declaració Institucional en Contra del Tancament de l’Oficina de la Seguretat Social a Santa Coloma de Gramenet

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL EN CONTRA DEL TANCAMENT DE L’OFICINA DE LA
SEGURETAT SOCIAL A SANTA COLOMA DE GRAMENET.

El Ple de l’Ajuntament, per unanimitat dels 27 regidors assistents, aprova la Declaració Institucional següent:
“Des del passat 6 de juny l’oficina de la “Tesorería General de la Seguridad Social”, ubicada a l’edifici del CAP del carrer Major roman tancada, obligant als particulars i empreses locals a desplaçar-se a les oficines de Badalona. El tancament es va informar el divendres 3 de junyamb un cartell penjat a l’entrada de les oficines en què s’anunciava l’obertura el 16 de setembre. Aquest Ajuntament va poder verificar aquest tancament sobtat després de rebre les queixes per diferents vies, tant per part de persones físiques com de jurídiques que expressaven el seu malestar i indignació per aquest fet. La voluntat de la Tesorería de tancar definitivament les seves instal·lacions a Santa Coloma de Gramenet es remunta a 1989. Des de llavors, periòdicament, l’organisme ha intentat deixar de prestar el seu servei a la nostra ciutat per traslladar-lo a les oficines de Badalona, de les quals en depèn.
Segons ha pogut saber aquest consistori, el tancament, que va més enllà d’allò raonable durant el mes d’agost per període estiuenc dels seus treballadors i treballadores, es va produir aprofitant una baixa mèdica puntual d’una de les tres treballadores que atenen al públic. Davant d’aquesta situació des de l’Alcaldia es va demanar una reunió urgent amb la Directora Provincial de la Tesorería General de la Seguridad Social. El 8 de juny se celebra aquesta reunió a Barcelona on es trasllada el descontent d’aquest Ajuntament, d’una part de la ciutadania i les empreses locals pel tancament i manca d’informació, alhora que es va demanar la seva apertura. A la trobada, la direcció es va comprometre a obrir en el moment en que estiguessin les tres treballadores, amb el lògic respecte als torns de vacances. Segons la Sra. Garcés la intenció de l’Oficina és tancar les instal·lacions a mig termini, unificant-la amb Badalona. Aquest Ajuntament ha pogut comprovar també que el 14 de juny la treballadora que estava de baixa es va incorporar al seu lloc de treball però a les oficines de Badalona. Ens trobem així amb unes dependències tancades quan tot el personal està disponible i amb els torns organitzats prèviament per tancar només durant el mes d’agost com era habitual. La darrera comunicació es va produir el passat 15 de juliol com a resposta a un escrit adreçat per l’alcaldessa. A l’escrit la Direcció provincial recorda “la implicació amb la població de Santa Coloma mantenint aquesta oficina”.
Cal recordar que la Tesorería depèn de la Secretaría de Estado de la Seguridad Social, del Ministerio de Empleo y Seguridad Social. En aquest organisme es tramiten, entre d’altres procediments, la inscripció de les empreses, la afiliació, altes i baixes dels treballadors, la gestió i control de la cotització i recaptació de les quotes o l’aplaçament o fraccionament de les mateixes. Fa anys que no s’emeten informes de vida laboral però no es deixa d’atendre a la gent que ho necessita, dedicant-hi més temps a explicar com poden obtenir-lo.
Al juny de 1989, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va aprovar una moció “de protesta pública de la decisión adoptada por la Subsecretaría de Trabajo y Seguridad Social de suprimir el centro de gestión de la Tesorería” a la ciutat. Al febrer de 2014 es va aprovar una nova moció davant les informacions recurrents del tancament i trasllat de l’Oficina. Al juny d’aquest mateix any, l’alcaldessa es va entrevistar personalment amb la Directora provincial. En tots aquest anys l’Ajuntament ha mantingut l’alerta sobre el possible tancament sempre en contacte amb el col·lectiu de gestors i assessors locals, principals perjudicats pel possible trasllat. El darrer contacte amb aquest col·lectiu es va produir el passat 19 de juliol, on es va palesar de nou el malestar dels professionals pel tracte rebut, el fet d’haver de desplaçar-se a Badalona i de suportar innumerables cues. En aquests anys ha quedat demostrada la tendència de la Direcció de reduir l’activitat en general a les oficines que ofereixen l’atenció presencial. Progressivament, s’han anat reduint els efectius de la plantilla, tot i que el número de persones que s’hi apropen no ha baixat. Aquesta situació ha suposat un empitjorament de les condicions laborals de treballadors i treballadores. Cada cop són menys treballadors a la Tesorería, amb més treball i en pitjors condicions. Progressivament, s’han amortitzat les places del personal que es jubila, havent descompensatles plantilles i deixat algunes dependències sota mínims. La manca de personal de recepció ha provocat, per exemple, que els ciutadans i ciutadanes accedeixin a les oficines desinformats i desorientats, multiplicant la càrrega de treball i la crispació a la xarxa d’oficines descentralitzades. Amb aquesta situació, la Direcció ha apostat per fer pedaços que no solucionen la situació d’una manera integral. Davant d’aquests fets, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet DECLARA:
Primer- El seu rebuig al tancament temporal de l’Oficina General de la Tesorería de la Seguridad Social ubicada a Santa Coloma de Gramenet.
Segon- La seva oposició frontal a la intenció d’aquest organisme de tancar definitivament i
traslladar el servei a Badalona. Creiem que una ciutat de més de 116.000 habitants es mereix
l’atenció i prestació de serveis adequada als seus particulars i professionals.
Tercer- El seu desig del manteniment permanent d’aquest servei cercant solucions sostenibles com la obertura complerta i amb personal adient de la oficina del carrer Major, actualment ja habilitada per donar un servei complert i adient, o bé la integració a les instal·lacions de les oficines de l’Institut Nacional de la Seguridad Social (INSS) ubicat al carrer de Rafael Casanova, com s’ha fet a d’altres poblacions.
Quart- Demanar una planificació de futur de la plantilla adequada a la prestació del servei, ampliant el nombre d’efectius per tal de mantenir la qualitat de l’atenció tot respectant els dretsdels treballadors i treballadores.
Cinquè- Traslladar aquesta declaració a la Dirección Provincial de Barcelona de la Tesorería General de la Seguridad Social, als representants de gestors i assessors de Santa Coloma de Gramenet, a les associacions locals d’empresaris i comerciants, i al Comitè d’Empresa i sindicats representants dels treballadors i treballadores d’aquest organisme.”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s