Crònica del Ple 26/10/2015

Els posicionaments, les intervencions més destacades del Grup Municipal GE-ICV-EUiA al Ple Municipal del mes d’octubre, conformen el relat de la sessió resumit en aquesta crònica.

Votem en contra de l’aprovació inicial de les Ordenances Fiscals i Preus Públics. En ser una aprovació provisional plantegem propostes i formularem al·legacions. Aquest punt el definim en dos debats essencials: el model de tarifació, i la visió de les ordenances Fiscals com a eines vives en constant adaptació als canvis socials i a les polítiques que els hi volem implementar.

Considerem que el model de tarifació no és equitatiu i no garanteix la universal del servei. Defensem un model que tingui preus variables segons la capacitat econòmica dels contribuents. Una tarifació social aplicable a les escoles bressol i a l’escola de música, entre d’altres serveis, fugint del model assistencial que s’aplica per defecte i fixant preus adaptables a la renda disponible de les famílies.

Quant a les Ordenances Fiscals i Preus Públics proposem modificacions i formularem al·legacions per deixar clares les nostres propostes: establiment de bonificacions en l’IBI per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar; aplicar un recàrrec del 50% en la quota de l’IBI d’us residencial als immobles que després d’una execució hipotecària es trobin desocupats permanentment; redefinir l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica per aplicar bonificacions en funció de les emissions de CO2; establir bonificacions de l’IAE a les llibreries declarant-les espai d’interès cultural, seguint l’exemple de Barcelona; modificar la taxa d’utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local, per exigir que Red Eléctrica pagui un impost a la ciutat per la presència de les seves torres d’alta tensió actualment; i presentar al·legacions contundents a l’Ordenança número 8 amb la que es pretén fer pagar a les plataformes, assemblees, partits i altres entitats per fer activitats de caire polítics a equipaments com el teatre Sagarra o l’Auditori. No entenem que es posi fre a la realització d’actes a la localitat  promoguts per lla societat organitzada.

Votem a favor d’aprovar la sol·licitud  l’aplicació del règim especial de reintegrament, en deu anys i liquidació definitiva, de la participació en els tributs de l’Estat 2013. Demanem que es faci tot el possible per reduir el saldo negatiu a tornar al ministeri i demostrar que el càlcul és equivocat quan parla de més de mig milió d’euros.

No aprovem inicialment el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire a la ciutat, tot demanant modificacions que dotin de sentit el contingut que es presenta: el pla es va elaborar el 2008 per la regidoria de Medi Ambient (ICV-EUiA) i no s’ha actualitzat, està desfasat i no s’ha fet cas a la moció, presentada pel nostra Grup i aprovada per tots, on es proposava augmentar els objectius de reducció d’emissions. Demanem també la implicació de la ciutadania en la definició d’objectius mitjançant el debat públic, i estar molt atents a la cimera de Paris i les decisions de la Unió Europea que ja fixa els objectius en l’horitzó de 2030.

Votem en contra de la modificació dels Estatuts del Parc Serralada de Marina, aprovats per l’assemblea general del Consorci, en considerar que es tracta d’una adaptació a la Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local (LRSAL) que constitueix un atac a la democràcia local i retalla els drets de la ciutadania i dels serveis públics com són la salut, l’educació i els serveis socials, contribuint a la recentralització. Insistim a rebutjar aquesta llei vergonyant.

Aprovem la festa local de l’any vinent, dilluns de Festa Major, no sense remarcar que sempre ens hem pronunciat favorables a fixar aquest dia com a festiu a Santa Coloma. Sobre la renovació del Consell de Solidaritat i Cooperació, destaquem la seva obertura a la participació de les entitats de la ciutat i la necessitat que el Ple de l’Ajuntament acordi ajuts pel Sàhara arrel les inundacions dels campaments.

La sessió es completa amb dues Declaracions Institucionals, a més de tres Mocions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s