Moció de Suport a les Víctimes dels Accidents i Errors Mèdics

MOCIÓ QUE PRESENTA EL GRUP MUNICIPAL PSC PER DONAR SUPORT A LES VÍCTIMES DELS ACCIDENTS I ERRORS MÈDICS

El grup de treball “QUE NO PASE MÁS” el constitueixen un grup de persones que pretenen fer visible la situació que viuen els afectats pels accidents sanitaris(negligències mèdiques) amb la finalitat que es creï un marc legal específic per aquesta matèria. I que, (d’alguna manera) acabi amb la “invisibilitat” de les víctimes; així com amb l’agreujament comparatiu que pateixen respecte altres víctimes que sí s’han beneficiat de lleis especials que les protegeixen.

Sent conscients què les negligències mèdiques són fets que no han de quedar exonerats i per tant han de ser jutjats amb el mateix rigor que altres, volem incidir en la realitat que estem vivint els darrers anys; les polítiques d’austeritat que han suposat retallades pressupostaries a la sanitat pública i ajustos de personal mèdic, i que han servit d’excusa per privatitzar serveis, posant en risc les garanties sanitàries i la vida de les persones al precaritzar el sistema. La manca de recursos incideix de manera determinant a la qualitat del servei, però també a les condicions de treball del personal sanitari, amb la qual cosa la pressió sota la que treballen augmenta i amb això el risc de cometre errades.

El projecte de llei que promou el grup “QUE NO PASE MÁS” i els seus assessors jurídics pretén una sèrie de canvis necessaris per evitar que la víctima d’un accident mèdic es converteixi, malauradament, a més a més en víctima de la injustícia del sistema legal i judicial actual, castigant-les amb judicis de llarga duració (6-15 anys).

Aquest canvis legislatius i judicials que es proposen són del tot viables. Bé per ja existir en altres matèries del dret (dret de la circulació vial, normes aplicables a les víctimes de la violència masclista…) o bé per existir al marc normatiu d’altres països de la Unió Europea. Per tant la seva aplicació és possible. I compliria no només amb les garanties legals del nostre sistema legal, sinó que a més a més s’aproximaria una mica més al sistema legal de països de la Unió Europea, en els que sí que existeix una regularització específica per aquestes víctimes.

El projecte de llei que recolzem evitaria l’actual inseguretat jurídica que viuen les víctimes dels accidents sanitaris. Aquestes víctimes no tenen ni jutjats especialitzats, ni disposen d’un barem específic per la valoració dels seus danys. Han de pledejar durant anys contra l’Administració Pública o contra companyies d’assegurances que s’aprofiten de les llacunes legals que els ofereix una posició privilegiada i de poder respecte la víctima que reclama.

Les víctimes mereixem, com els nostres veïns europeus, disposar de lleis i jutjats que ens emparin, on exercir els nostres drets amb plenitud de garanties. I sense la por d’una posterior IMPOSICIÓ DE COSTES, que és altre de les qüestions que es plantegen modificar.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet,  l’adopció dels acords següents:

  1. Manifestar el reconeixement a les víctimes dels accidents i errors mèdics, a la seva condició de víctima.
  1. Reconèixer el dret que aquestes víctimes contin amb una normativa específica, pel que mostrem el nostre recolzament al projecte de llei que ens presenten.
  1. Donar recolzament al grup de treball “QUE NO PASE MÁS” per tal que sigui rebut per les Comisiones de Sanidad y Justicia del Congreso de los Diputados y del Senado, amb fi de traslladar la seva proposta de projecte de llei.
  1. Assessorament des de l’ Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet de la existència del grup de treball “QUE NO PASE MÁS” a aquells ciutadans i ciutadanes víctimes d’accidents sanitaris, amb la finalitat de reconèixer els casos davant la companyia asseguradora que té contractada l’assegurança de responsabilitat civil i davant els jutjats competents quan existeixi reclamació judicial.
  1. Donar trasllat d’aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i del Congrés de Diputats i  a  ”QUE NO PASE MÁS”.

 

Santa Coloma de Gramenet, 26 de setembre de 2016

 

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s