Moció de Suport als Acords de Pau a Colòmbia

MOCIÓ PRESENTADA PESL GRUPS MUNICIPALS PARTIT SOCIALISTA, SOM GRAMENET, CIUTADANS, GENT D’ESQUERRES-ICV-EUiA I PARTIT POPULAR PER DONAR SUPORT  ALS ACORDS DE PAU A COLÒMBIA

 

El passat 25 d’agost des de l’Havana el govern de Colòmbia i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia ( FARC ) van anunciar que havien arribat a un acord definitiu de pau per posar fi a més de 50 anys de conflicte intern. Aquest compromís, subscrit després de les negociacions que han tingut lloc des de 2012 entre el Govern de Colòmbia i les FARC, posen fi a una situació de violència que ha causat un nombre de víctimes dolorosament elevat. En aquest sentit, cal destacar l’anunci de Nacions Unides per a la validació dels termes pactats, posant en relleu la incorporació als acords la necessària visió de gènere, seguint la Resolució 1325 de l’ONU sobre el rol fonamental de les dones com a constructores de pau, així com la inclusió de l’agenda ètnica, a proposta de les comunitats indígenes i afrodescendent.

Amb aquesta signatura s’obre una nova etapa per a Colòmbia i es reforça el convenciment que tot conflicte, fins i tot els més complexes i de més llarga durada, pot trobar vies dialogades per assolir la pau i per garantir la seguretat. En aquest sentit, cal valorar l’avenç dels valors universals del diàleg i de la pau, així com tot aprofundiment de les vies democràtiques per a la resolució de conflictes, un fet que dona esperances als pobles del món que pateixen violència.

En les darreres dècades, milers de colombianes i colombians han establert la seva residència a Catalunya per lliure voluntat o per obligació, de manera temporal o indefinida, per motius polítics, econòmics, laborals, acadèmics o d’altres, però tots i totes han hagut de sortir d’un país colpit pel conflicte armat i la violència en les seves múltiples formes. Aquesta onada migratòria ha estat un element més d’una intensa relació que va tenir un episodi important durant l’acollida de centenars d’exiliats i exiliades catalanes després de la Guerra Civil, i que s’ha consolidat en el temps en forma de solidaritat del poble català cap al poble colombià.

Colòmbia, doncs, ha esdevingut un país d’origen de molts nous catalans, i també un país prioritari de la cooperació catalana que es fa des de diversos municipis com des del Govern de la Generalitat de Catalunya. El municipalisme català a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i el conjunt d’actors de la cooperació catalana han mantingut una intensa implicació amb els esforços dels colombians i les colombianes per a la construcció de pau, amb la promoció dels drets humans, amb la sensibilització de l’opinió pública catalana sobre el conflicte, i també amb el suport a accions d’incidència política per posar-hi fi. Mostra d’aquest compromís ha estat el treball conjunt d’administracions i societat civil a través de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.

Catalunya i les seves institucions han de continuar donant suport a Colòmbia davant dels reptes que comporta la culminació d’aquest procés de pau i en el nou període de post-conflicte.

Som conscients de que aquests acords per si mateixos no signifiquen la consecució d’una pau immediata justa i duradora, però estem convençuts i convençudes que és un enorme pas endavant en la construcció d’una societat en pau, democràtica i respectuosa amb a vida i els drets humans.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet,  l’adopció dels acords següents:

Primer: Donar suport als acords signats pel Govern de la República de Colòmbia i els representants de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), esperant que aquests siguin l’inici d’una pau estable, justa i duradora a Colòmbia.

Segon: Reconèixer el paper de la societat civil colombiana i de les institucions que han acompanyat aquest procés.

Tercer: Afegir-nos a les crides perquè els acords signats portin a la total finalització del conflicte armat i continuïn les gestions per arribar a un acord de pau amb l’ELN- Exèrcit d’Alliberament Nacional.

Quart: Donar suport a les iniciatives i accions que es duguin a terme al municipi a través de les organitzacions i moviments socials i col·lectius de persones d’origen immigrant colombià per tal que la població pugui conèixer els continguts dels acords de pau i pugui fer seguiment i auditoria al compliment dels mateixos.

Cinquè: Demanar que el món local colombià tingui un paper rellevant a l’hora d’implementar els acords de pau, donat que és en l’àmbit local on aquests acords caldrà que es facin efectius.

Sisè: Fer arribar el compromís del consistori i del conjunt del municipi al Govern de Colòmbia i al seu consolat a Barcelona per continuar contribuint conjuntament a l’aprofundiment i a la consolidació dels camins de la pau, la veritat, la justícia i la reparació a les víctimes i garanties de no repetició.

Setè: Fer arribar aquest acord al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Generalitat de Catalunya, al Govern de l’Estat espanyol i al Govern de Colòmbia.

Santa Coloma de Gramenet, 26 de setembre de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s