Moció per Reclamar Mesures Urgents per Pal·liar els Efectes i Eradicar la Pobresa Energètica

MOCIÓ QUE PRESENTEN  ELS GRUPS MUNICIPALS GENT D’ESQUERRES-ICV-EUiA, PSC, SOM GRAMENET I C’S  PER RECLAMAR MESURES URGENTS PER PAL·LIAR  ELS EFECTES I ERADICAR LA POBRESA ENERGÈTICA

La pobresa energètica és una de les conseqüències més devastadores de la greu crisi econòmica que bona part de la societat està patint. Malauradament, aquesta tràgica situació que massa llars suporten i que tants col·lectius han denunciat, s’ha vist agreujada pels esdeveniments ocorreguts el passat dilluns, 14 de novembre, a la ciutat de Reus, on una dona de 81 anys va morir en un incendi provocat per una espelma. Gas Natural li havia tallat el subministrament de la llum per l’impagament dels rebuts de dos mesos. Aquest fet dramàtic ens posa en alerta davant situacions intolerables que es poden evitar, simplement amb el compliment de les lleis que garanteixen els subministraments bàsics a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Segons informa l’observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), 6 de cada 10 dels incendis amb víctimes mortals que es produeixen a Catalunya tenen a veure amb la pobresa energètica.

És palès l’esforç que les administracions locals estan fent per atendre totes aquelles famílies que no poden abastir-se dels subministraments bàsics per trobar-se en el llindar de la pobresa. Però sens dubte, tota la càrrega no la poden assumir les administracions locals i els Serveis Socials Municipals. Aquesta no pot ser l’única solució a aquestes situacions tan dramàtiques que estan patint moltes llars. Cal el compromís real i ferm per part de la resta d’administracions, com són l’estatal i l’autonòmica i de les companyies subministradores, especialment les elèctriques, que vulneren la llei escudant-se en subterfugis administratius.

A Catalunya disposem de la Llei 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència habitacional  i la pobresa energètica, en vigor des de l’agost de l’any passat. Però no s’ha desplegat el reglament corresponent, per tant no és efectiva ni eficaç quant al seu el compliment per part de les companyies subministradores. S’han de prendre les mesures necessàries urgentment per aturar la situació de pobresa energètica que agreuja encara més la situació de les famílies més vulnerables. És del tot irresponsable i temerari, per part de la Generalitat, deixar passar un hivern més, sense resoldre aquesta problemàtica administrativa.

Per tot això, proposem al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, l’adopció dels acords següents:

Primer.- Instar a la Generalitat de Catalunya a aprovar immediatament el Reglament que ha de desenvolupar la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica.

Segon.- Recolzar les polítiques públiques municipals que s’estan duent a terme per combatre la pobresa energètica i l’exclusió residencial els Ajuntaments, sense perjudici de les accions que contra la Llei 24/2015, de 29 de juliol, el Govern de l’Estat va emprendre i que van tenir com a conseqüència la suspensió de la vigència d’alguns dels articles fonamentals per combatre l’emergència i l’exclusió residencial, per part del Tribunal Constitucional.

Tercer.- Exigir al Govern de la Generalitat la signatura de convenis amb les empreses subministradores amb la finalitat que condonin el deute familiar i assegurin els subministraments bàsics a totes les llars en situació de risc d’exclusió residencial. Fer públic a la pàgina web de la Generalitat, els acords i convenis signats així com, les aportacions de les empreses subministradores.

Quart.- Ampliar els llocs de presentació de sol·licituds dels ajuts del Fons d’atenció solidària de subministraments bàsics, per tal que es puguin tramitar des de qualsevol de les oficines de Benestar Social i Família i no solament des de les seus de l’Agència Catalana del Consum a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Cinquè.- Garantir els recursos i mecanismes suficients per aconseguir la tramitació àgil i flexible de les acreditacions de la condició de risc d’exclusió residencial.

Sisè.- Instar el Govern de la Generalitat a donar suport econòmic a les administracions locals per crear oficines d’eficiència energètica que assessorin la ciutadania per estalviar en el consum d’energia, i alhora auditin i assessorin sobre la implementació de mesures d’estalvi energètic a les llars en situació de pobresa energètica.

Setè.- Reclamar al Govern de l’Estat que adopti les recomanacions de la Resolució del Parlament Europeu, del 14 d’abril de 2016, sobre la consecució de l’objectiu de lluita contra la pobresa davant de l’augment de les despeses de les famílies.

Vuitè.- Donar trasllat d’aquest acord al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació de Municipis de Catalunya, a la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, a l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, a les entitats socials del municipi que treballen per a les persones en situació de vulnerabilitat, i a les empreses subministradores.

Santa Coloma de Gramenet, 28 de novembre de 2016

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s