Crònica del Ple 19.12.16

jon-fotople   “No deixarem la partida, creiem en un model que beneficiï la ciutadania i no el deute amb els bancs”

El Grup Municipal Gent d’Esquerres-ICV-EUiA va refermar el seu posicionament en contra de l’aprovació definitiva del Pressupost 2017 a l’últim Ple de l’any celebrat dilluns, 19 de desembre, a l’Ajuntament de Santa Coloma. El vot desfavorable de tots els grups de l’oposició deixava l’equip de govern del PSC amb el regust incòmode d’una majoria que haurà de seguir escoltant durant els propers dotze mesos “els plantejaments alternatius realitzables que hem recollit adaptant-nos a les realitats i les necessitats del nostre municipi”, defensava Jonatan Fornés. “Entenem que hi hagi coses que els hi puguin interessar i les modifiquin o bé les guardin per dur-les a terme més endavant, no seria el primer cop”, remarcava el regidor president del nostre grup resumint el contingut de les quaranta al·legacions –recollides en debat obert, presentades a termini i no admeses- fetes per GE-ICV-EUiA als nous pressupostos.

A destacar: l’anàlisi i el reajustament del pagament del deute revertint la diferència a polítiques socials; augmentar les prestacions, atès el context de crisi que no millora, elaborant un pla urgent de rescat social amb reformes profundes a l’atenció primària i l’habitatge; implementar les polítiques de creació d’ocupació; iniciar un pla municipal d’estalvi i eficiència energètica amb criteris també mediambientals; endegar un pla d’eliminació de barreres arquitectòniques; destinar una partida per l’edificació de pisos tutelats per a  gent gran; implementar polítiques contra la violència masclista i accions de sensibilització feminista; fomentar el dret a la cultura incidint a tots els districtes de la ciutat.

L’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals i dels Preus Públics per l’any vinent, el nomenament d’auditors de les empreses municipals Gramepark i Grameimpuls i la presentació de quatre mocions -la nostra, reclamant a la Generalitat uns pressupostos socials i una fiscalitat progressiva- completaven l’ordre del dia d’una sessió plenària intensa que acomiadava un exercici caracteritzat per la bona feina d’una oposició que, en el cas Gent d’Esquerres-ICV-EUiA, mai no es resigna a topar-se contra el mur de les majories i lluita cada dia per desmuntar esquemes de funcionament estàtics -molts cops heretats i no qüestionats- aportant arguments i propostes alternatives de millora, fugint de l’immobilisme vers dinàmiques que s’adaptin a la realitat canviant i les necessitats concretes de la ciutat i la gent, en temps real.

 L’ordre del dia

El Ple comença puntualment a les set de la tarda i s’acaba a dos quarts d’onze de la nit. Ens posicionem a favor dels dos primer punts, entenent que hem estat presents en el procés de selecció d’auditors per a les empreses municipals Gramepark i Grameimpuls, i considerem que és una manera d’afavorir la transparència. Quant a l’últim punt, aprovar les modificacions de la relació de llocs de treball per 2017, ens abstenim. El gruix de la sessió recau en els punts centrals, en primer lloc l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals i els preus públics per l’any vinent. Valorem que no s’ha calculat bé els tempos i que, endarrerint el Ple, haguéssim pogut revisar les respostes a les al·legacions que hem presentat. No hi ha hagut voluntat. Remarquem el fet indiscutible que les nostres propostes són fruit d’un procés obert de participació. Vam presentar vuit alternatives a sis ordenances, i cap d’elles ha tirat endavant.

Destaquem la tarifació social (a aplicar inicialment a les escoles bressol i l’escola de música) que facilitaria l’accés de totes les famílies a aquests serveis -amb una quota assequible- en funció de la seva renda disponible. “Aquesta proposta la tornem a presentar i la presentarem tantes vegades com calgui, perquè creiem en aquest model”, reiterava Jonatan Fornés, “tenien el compromís de presentar un estudi sobre la tarifació social a les escoles bressol, l’escola de música i les instal·lacions esportives, i no s’ha complert”, retreia el regidor de Gent d’Esquerres a l’equip de govern. L’establiment de bonificacions en l’IBI per instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar; aplicar un recàrrec del 50% de la quota IBI d’us residencial als immobles que es trobin desocupats permanentment després d’una execució hipotecària; establir bonificacions o exempcions d’impostos a les llibreries i espais de cultura del municipi per fomentar el seu ús; modificar la taxa d’utilització privativa del domini públic local per exigir a Red Eléctrica un import econòmic per la presència de les seves torres d’alta tensió a la ciutat; i estudiar l’exempció de l’impost de transmissions realitzades per una dació en pagament… són altres de les propostes destacades que no van prosperar. “No deixarem la partida, doncs entenem que ha de revertir en benefici de la ciutadania”, afegia Fornés tot reiterant el vot en contra del nostre grup.

Mocions

La recta final del Ple de desembre i últim de l’any 2016 va discórrer en quatre mocions:

Per uns pressupostos socials i una fiscalitat progressiva

Moció que presenta el nostre grup municipal, i se suma el del PSC, exigint al Govern de la Generalitat que en els pressupostos 2017 es presenti un projecte de Reforma Fiscal per canviar la política fiscal actual, injusta i generadora de desigualtat, per una fiscalitat justa i progressiva amb l’objectiu que qui més te més pagui, orientat a assolir un sistema més just i progressiu que permeti ampliar els recursos fiscals propis per atacar l’emergència social i la desigualtat. Entre els acords que especifica la moció:  aprovar la llei de la Renda Garantida de Ciutadania per a la seva implementació durant el 2017 i que els nous pressupostos incloguin partida suficient per a la seva aplicació efectiva; atendre la demanda urgent, vehiculada a través de la plataforma SOS Gent Gran, d’equipaments assistencials per a la gent gran a Santa Coloma de Gramenet; garantir la universalitat de les Prestacions Vinculades a Residència per poder a les places buides de centres de dia i residencies que existeixen avui a Catalunya; recuperar el finançament de les escoles bressol públiques; recursos per reduir les llistes d’espera a l’àmbit de la salut; revertir les reduccions previstes en temes de: la Llei de la Dependència, fills a càrrec menors de 3 anys o de 6 en famílies monomarentals, programes d’atenció a la immigració, persones amb discapacitats, Renda Mínima d’Inserció, i Polítiques d’Igualtat. Presentada per la regidora portaveu de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA, Alexandra Sevilla, la moció va tirar endavant amb els vots a favor de SOM Gramenet i les abstencions de C’s i PP. (veure secció Mocions 19.12.16)

-Per la gestió 100% pública i directa del servei de subministrament d’aigua.  

Ens sumem a aquesta moció que presenta el grup municipal SOM Gramenet, i s’afegeix el PSC, per la re-municipalització de l’aigua entesa com un servei bàsic i essencial, l’abastament del qual ha de garantir-se en tot moment. Accés universal i assequible a l’aigua i el sanejament, prioritzant els usos domèstics i ambientals. Promoure noves formes de funcionament que garanteixin la transparència, la informació, la rendició de comptes i la participació ciutadana efectiva sobre la gestió pública, directa i integral de cicle de l’aigua.

-Defensar la llibertat d’expressió i en solidaritat amb les encausades per cremar fotos del rei. (SOM)

-Para la defensa del Estado de Derecho. (Poner en valor la cohesión social de España).(PP)

Aquestes dues mocions van comptar, en els dos casos, amb l’abstenció del grup socialista.

La primera de suport a Aitor Blanc, regidor de SOM Gramenet, detingut i traslladat a l’Audiència Nacional de Madrid per haver-se negat a declarar sobre la crema d’una foto de Felip VI a la passada Diada de l’onze de setembre. Tira endavant amb els nostres vots.

La segona, per posar en valor la fortalesa democràtica de les institucions i demanar que els representants públics es comportin com a tals, en clara contraposició a la moció anterior, no prospera en comptar únicament amb el suport de C’s.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s