Salaris dignes

Moció per garantir uns salaris dignes als Plans d’Ocupació

La reivindicació del salari mínim a Catalunya no és nova. En aquest mateix Ple Municipal, el mes d’octubre de 2016 es va aprovar (amb els vots del PSC, SG, GE-ICV-EUiA i PP) la iniciativa d’ ”Anem a mil”. Una iniciativa ciutadana que reivindica un salari digne per a totes les persones que treballen al nostre país.

El salari mínim interprofessional per a tot l’estat espanyol està establert, pel 2016, en 655,20 € al mes per 14 pagues, insuficient per cobrir les despeses mínimes a les quals ha de fer front una persona per poder viure a les ciutats catalanes i molt per sota també de les recomanacions de la Carta Social Europea (CSE), que propugna un salari mínim equivalent al 60% del salari mitjà del territori.

A Catalunya, el salari mitjà al 2015 va ser de 2.136,5 euros, segons dades del INE difoses a mitjans de març. D’acord amb la recomanació de la CSE, això conduiria a un salari mínim de 1.098,77 € per 14 pagues.

Necessitem un món laboral més just, per aconseguir una societat més justa. Cal reduir les desigualtats salarials i la precarietat laboral Els sous de les ocupacions més ben remunerades són gairebé un 400% més elevats que el de les ocupacions menys qualificades. Una de cada cinc persones amb feina es troba en situació de risc de pobresa (més de 637.000 catalanes i catalans, segons les darreres estimacions oficials).

A l’hora de defensar un treball digne i de qualitat, la retribució també ha de ser digna. El treball remunerat, sigui quin sigui, ha de permetre viure amb dignitat. Per tot això, proposem que el salari mínim real a Catalunya sigui de mil mensuals en 14 pagues. Sense deixar d’incentivar la formació continua i la millora de la productivitat, un SM de 1.000 € contribuiria a disminuir pobresa i desigualtat i a augmentar la capacitat de consum i l’activitat

Amb el SM a mil euros, en definitiva, es pretén impulsar un canvi de model laboral i productiu al nostre país sobre la base de salaris dignes per a tothom. Un impuls que cal iniciar ja des de l’acció dels governs municipals de les ciutats en l’àmbit públic mitjançant acords concrets, com l’assolit pel govern de la veïna localitat de Badalona el gener de 2017 per garantir un salari de 1000€ a tots els plans d’ocupació.

Per tots aquests motius, el grup municipal Gent d’Esquerres ICV-EUiA i Som Gramenet proposa al Ple l’adopció dels següents:

ACORDS

Primer. L’ajuntament de Santa Coloma farà efectiu  i garantirà la millora de la qualitat de les contractacions per tal que cap treballador o treballadora de Plans d’Ocupació tingui una retribució inferior: al compromís adquirit a la moció aprovada el mes d’octubre de 2016, “ Anem a 1.000”  que els fixava en 1.075 euros mensuals. Fent aquest augment compatible amb les disposicions de la Llei de pressupostos generals de l’Estat que impedeix incrementar la massa salarial per sobre de l’1%.

Segon. La durada de les contractacions serà d’un mínim de sis mesos i un màxim de dotze mesos, en funció del col·lectiu, i que la corresponent convocatòria pugui considerar prioritari, llevat en els casos en que de forma puntual i ocasionalment sigui necessari finalitzar o garantir la finalització de projectes ja encetats.

Tercer. L’Ajuntament  estudiarà cara l’exercici 2018, incrementar la partida pressupostària per a Plans d’Ocupació.

Quart. Els llocs de treball ocupats i finançats amb fons locals de la DIBA o de l’AMB, en virtut de la convocatòria dels diferents programes de Plans d’Ocupació no correspondran en cap cas a llocs estructurals. No obstant, els plans dissenyats específicament per desenvolupar projectes de competències municipals hauran d’estar directament relacionats amb l’interès social que persegueix el projecte.

Cinquè. Així mateix, i tal i com s’indicava a la moció “Anem a 1000” aprovada a l’octubre de 2016, el govern municipal impulsarà mesures normatives que incentivin les empreses subcontractades o receptores de recursos de l’Ajuntament a retribuir el seu personal contractat amb salaris superiors als mil euros quan així ho permeti la llei de contractació pública.

Sisè. L’Ajuntament endegarà un procés de treball i negociació amb els agents socials i econòmics del territori per tal d’assolir els acords d’aquesta moció.

Setè. Fer arribar aquest acord a l’associació Anem a Mil, a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Consell Comarcal del Barcelonès, a les assemblees de persones aturades de la ciutat,  a l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i  a la Federació de Municipis de Catalunya.

 

Santa Coloma de Gramenet, 29 de maig de 2017.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s