Moció Antifeixista

MOCIÓ PER DECLARAR SANTA COLOMA DE GRAMENET MUNICIPI ANTIFEIXISTA

Atès que el franquisme va suposar a l’Estat espanyol una brutal pèrdua de drets i llibertats, amb la repressió i execució de milers de dissidents republicans i antifeixistes, així com la persecució i la pressió social cap als seus familiars. Només a Catalunya, entre el 1939 i el 1980, es van obrir 81.966 processos polítics que van afectar més de 78.000 persones, de les quals 3.358 van ser executades, segons dades de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Atès que, des de llavors, sempre han existit entitats i col·lectius de caràcter feixista que, afortunadament, ara com ara només representen una part molt minoritària de la societat, així com personatges que intenten revisar la història per maquillar el cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936 i la dictadura que en resultà, en línia amb el revisionisme i el negacionisme promoguts per la ultradreta europea sobre la barbàrie que van representar el feixisme, el nazisme i l’holocaust.

Atès que Santa Coloma de Gramenet ha patit molt directament el feixisme. Recordem, si no, fets com aquests: el 27 de gener de 1939, les tropes franquistes van ocupar la nostra ciutat, ara fa precisament vuitanta anys; el 18 d’octubre de 1939, el nostre últim alcalde republicà, Celestí Boada, va ser afusellat al camp de la Bota, i el 6 de setembre de 1941, Julia Romera, militant de la CNT, moria a la presó Model víctima de les tortures i la tuberculosi (amb només 25 anys); el 9 d’octubre de 1979, dos colomencs, Miquel Rodríguez i José Pradín, van rebre dos trets de bala, el primer a la cama i el segon a l’esquena, disparats per membres d’una manifestació de la Falange Española y las Jons que protestaven a la nostra ciutat per la retirada de la “cruz de los caídos por España”; la nit del 23 de febrer de 1981, durant el cop d’estat, l’Ajuntament va ser tirotejat amb ràfegues de metralladora des d’un cotxe mentre regidores i regidors estaven reunits; en fi, el 27 de gener de 2001, un grup feixista va convocar una concentració a la plaça de la Vila per festejar l’entrada de les tropes nacionals, una concentració que va ser contestada per la població amb una manifestació massiva, tot això per esmentar només els casos més significatius.

Atès l’augment d’agressions per part de grupuscles feixistes que hi ha hagut a Catalunya des del 2017, i especialment el 2018, ja que, segons dades oficials del conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, només des del maig fins al juliol de 2018, es van produir 178 atacs ideològics, la immensa majoria provinents de sectors neofeixistes i d’extrema dreta.

Atès que aquests grupuscles han augmentat darrerament els seus atacs i que aquestes agressions són sempre unidireccionals i motivades per una ideologia d’odi a la diferència política i ideològica o per motius xenòfobs, racistes, masclistes i homòfobs.

Atès que des de les entitats i l’Ajuntament de la nostra ciutat es treballa en promoure actes en favor de la memòria històrica antifeixista de la nostra ciutat i en la defensa dels valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual.

Per tot plegat, els grups municipals de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA i Som Gramenet, en nom de la Comissió Antifeixista 27 de Gener, proposen al Ple l’adopció dels següents

ACORDS:

1. Que Santa Coloma de Gramenet es declari formalment Municipi contra el feixisme i el racisme i en favor de la convivència en la diversitat.

2. Que les entitats i l’Ajuntament continuïn promovent actes en favor de la memòria històrica antifeixista de la nostra ciutat i defensi els valors de la democràcia, la justícia universal, els drets humans, socials i laborals, així com els valors de la diversitat cultural, religiosa, de gènere i d’orientació sexual.

3. Que l’Ajuntament estudiï jurídicament la fórmula per denegar l’ús d’espais, com els equipaments públics i la via pública, a col·lectius i formacions polítiques que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política.. Denegant el permís a entitats que facin enaltiment del franquisme, el nazisme, el genocidi o el racisme, o facin mostres d’odi als qui no pensen de la mateixa manera.

4. Que l’Ajuntament segueixi netejant de la via pública, en la major brevetat possible, la propaganda d’activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o política, o de qualsevol altre tipus, evitant així que a la ciutat s’hi trobin pintades, cartells, adhesius o fullets publicitaris discriminatoris.

5. Que l’Ajuntament, amb els recursos de què disposa, faci el possible per prevenir i actuar en la identificació dels col·lectius o individus que exhibeixin simbologia feixista o franquista a l’espai públic o que facin activitats o propaganda d’activitats que incitin a la discriminació racial, ètnica, cultural, de gènere, d’orientació sexual o ideològica.

6. Que l’Ajuntament, una vegada més, condemni formalment tots els actes públics i les declaracions que facin apologia del racisme, la xenofòbia, els genocidis o la discriminació contra els drets humans.

7. Que l’Ajuntament denunciarà públicament, com ja ve realitzant de forma habitual, amb més contundència i fermesa qualsevol agressió feixista, racista, masclista o LGBTIfòbica que es produeixi a la ciutat, doni suport a les persones agredides, faciliti els mitjans que tingui a l’abast per reparar els danys físics i morals causats a la persona agredida, i valori la possibilitat de personar-se com a acusació popular.

8. Que l’Ajuntament faci arribar aquest compromís a les entitats municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis) i FCM (Federació Catalana de Municipis), a la Comissió Antifeixista 27 de Gener, a Santa Coloma Conviu, a l’UCFR (Unitat contra el Feixisme i el Racisme), a la Xarxa Mai Mes, a SOS Racisme i a tots els grups amb representació al Parlament de Catalunya.

Santa Coloma de Gramenet, a 28 de gener de 2019.