Moció de Suport al Manifest “un Pla B per a Europa”

MOCIÓ PRESENTADA PELS GRUPS MUNICIPALS PSC I GE-ICV-EUiA PER DONAR SUPORT AL MANIFEST “UN PLA B PER A EUROPA: CRIDA PER CONTRUIR UN ESPAI DE CONVERGÈNCIA EUROPEU CONTRA L’AUSTERITAT I PER A LA CONSTRUCCIÓ D’UNA VERITABLE DEMOCRÀCIA”.

Al juliol de 2015 assistim a un cop d’estat financer executat des de la Unió Europea i les seves Institucions contra el Govern grec condemnant a la població grega a seguir sofrint les polítiques d’austeritat que ja havien rebutjat en dues ocasions a través de les urnes. Aquest cop ha intensificat el debat sobre el poder de les institucions de la Unió Europea, la seva incompatibilitat amb la democràcia i el seu paper com a garant dels drets bàsics exigits pels europeus.

Sabem que existeixen alternatives a l’austeritat. Iniciatives com “Per un Pla B a Europa”, “Austerexit” o DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) denuncien el xantatge del tercer memoràndum d’enteniment imposat a Grècia, el fracàs econòmic que suposarà i el caràcter antidemocràtic de la UE. Reconegut pel mateix president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, qui va declarar: “No pot haver-hi decisions democràtiques contra els tractats europeus”.

També som testimonis de la resposta insolidària (en ocasions fins a xenòfoba), de les Institucions Europees i dels Estats Membres davant l’arribada de refugiats procedents d’Orient Mitjà i Àfrica, i davant el drama humà que això comporta. Remarcant la hipocresia del discurs de la UE respecte als DDHH, que de forma indirecta, a través de la venda d’armes o amb polítiques comercials, és un actor clau en els conflictes que han provocat les recents crisis humanitàries.

El règim de crisi de la UE, iniciat fa vuit anys i basat en l’austeritat, privatitza els béns comuns i destrueix els drets socials i laborals en lloc de fer front a les causes inicials de la crisi; la desregularització del sistema financer i la captura corporativa de les institucions de la UE a través dels grans lobbies i les portes giratòries. La UE promou solucions falses negociant, amb gran opacitat i sense amb prou feines control democràtic, tractats de comerç i inversió com el TTIP, el ZETA o el TiSA, que eliminen el que consideren barreres al comerç: els drets i normes que protegeixen a la ciutadania, als treballadors o al medi ambient. És el cop definitiu a les nostres democràcies i a l’Estat de Dret, especialment a través dels mecanismes de protecció a l’inversor.

L’actual UE està governada de facto per una tecnocràcia al servei dels interessos d’una petita, però poderosa, minoria de poders econòmics i financers. Tot això ha provocat el ressorgiment del discurs de l’extrema dreta i de posicions xenòfobes i nacionalistes en molts països d’Europa. Els demòcrates tenim la responsabilitat de reaccionar davant aquesta amenaça i impedir que els feixismes capitalitzin el dolor i el descontentament de la ciutadania, la qual malgrat tot ha demostrat solidaritat davant la tragèdia humanitària que sofreixen centenars de milers de persones refugiades.

La societat ja s’ha posat a treballar per un canvi radical en les polítiques de la UE. Mobilitzacions socials, com Blockupy, la campanya NO al TTIP, el Alter Summit, la vaga general europea en 2012, les Euromarchas, o l’ingent treball realitzat per nombroses plataformes ciutadanes i ONG’s, suposen un valuós capital humà, intel·lectual i ideològic per la defensa dels Drets Humans, el respecte a la Terra i a la dignitat de les persones per sobre d’interessos polítics i econòmics. Creiem, no obstant això, que és necessària una major coordinació i cooperació pràctica per a la mobilització a nivell europeu.

Hi ha moltes propostes en marxa per acabar amb l’austeritat: una política fiscal justa i el tancament de paradisos fiscals, sistemes d’intercanvi complementaris, la remunicipalització dels serveis públics, el repartiment igualitari de tots els treballs inclosos les cures en condicions de dignitat, l’aposta per un model de producció basat en les energies renovables, i reformar o abolir el pacte fiscal europeu – formalment Tractat d’Estabilitat, Coordinació i Governança en la Unió Econòmica i Monetària.

L’exemple de Grècia ens ha mostrat que per fer front a l’actual conjuntura hem de conjuminar esforços des de tots els Estats Membres i des de totes les esferes: política, intel·lectual i de la societat civil. La nostra visió és solidària i internacionalista.

Per aquests motius, volem generar un espai de confluència en el qual totes les persones, moviments i organitzacions que ens oposem a el model actual d’Unió Europea i consensuar una agenda comuna d’objectius, projectes i accions, amb la fi última de trencar amb el règim d’austeritat de la UE i democratitzar radicalment les Institucions Europees, posant-les al servei de la ciutadania.

Per a això proposem al Ple els següents acords:

Primer – Donar suport a la convocatòria d’un conferència europea els dies 19, 20 i 21 de febrer a Madrid, i cridem públicament a participar als debats, grups de treball i exposicions que allí s’organitzaran.

Segon – Fer una crida a la ciutadania en general, i a les entitats, associacions i moviments socials i veïnals de Santa Coloma perquè contribueixin a la difusió d’aquesta iniciativa i s’hi sumin a aquest espai de confluència, donant suport exprés a l’espai web http://planbeuropa.es/llamamiento/

Tercer – Fer arribar aquesta moció a les entitats i associacions de la ciutat.

 

Santa Coloma de Gramenet, 25 de gener de 2016

Deixa un comentari