Crònica del Ple 24.10.2016

El Grup Municipal Gent d’esquerres-ICV-EUiA s’ha pronunciat en contra de l’aprovació inicial del Pressupost per 2017, així com de les Ordenances Fiscals i preus públics pel mateix exercici. El Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma del mes d’octubre tirava endavant les dues propostes amb el vot desfavorable de tots els grups de l’oposició. Obert el període d’al·legacions, el nostre grup farà a més una trobada ciutadana per recollir les propostes de les persones que hi vulguin aportar la seva opinió.

Quan parlem d’Ordenances i Preus Públics, entenem que hi ha dos debats diferenciats: el model de tarifació i la visió que les Ordenances Fiscals han de ser eines en constant adaptació, susceptibles de modificar-se amb els canvis socials i les polítiques que implementem. El model de tarifació que es va presentar “ no és equitatiu i no garanteix la universalitat dels serveis”, remarquem al Ple. No hi ha prou en tenir equipaments i serveis, hem de garantir que tothom pugui accedir independentment del seu nivell de renda. Per això és necessari ara més que mai aplicar la Tarifació Social a Santa Coloma, que és perfectament compatible amb un sistema de beques en els serveis on ara no s’està aplicant. Defensem un model que tingui preus variables segons la capacitat econòmica del i de les contribuents, contemplant les característiques de la nostra població.

El nostre grup ja va presentar una moció en aquest sentit al Ple de maig que no va prosperar i que ara tampoc s’ha recollit a la proposta. Per això, lluny de renunciar al debat, hem proposat una trobada oberta a la ciutadania per recollir propostes que puguin millorar les ordenances. I presentarem un cop més com al·legacions:

  • establir bonificacions en l’IBI per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic/elèctric d’energia solar
  • introduir el recàrrec de l’IBI d’ús residencial als immobles que després d’una execució hipotecària es trobin desocupats permanentment –una proposta recollida de la PAH-.
  • declarar les llibreries espais d’interès cultural i incentivar la seva presencia a la ciutat

En parlar del Pressupost 2017 veiem un context que empitjora i unes propostes de l’equip de govern que passen per mantenir les prestacions socials sense augmentar-les. Tampoc veiem canvis de base per abordar la crisis més enllà de reajustaments de les partides. No podem entendre ni compartir que s’insisteixi en el pagament del deute als bancs prioritzant l’amortització -que no la reducció de d’aquest deute- quan aquests diners de marge haurien de tenir una destinació social per necessitat. Valorem positivament que es vulgui fer un esforç d’explicació pública del pressupost per fer-lo més accessible a la ciutadania. Lamentem però que no s’hagi fet dins l’Ajuntament convocant un ple extraordinari per tractar el pressupost i les Ordenances en profunditat o, com proposem fa temps, fer un ple obert fora de l’Ajuntament per debatre sobre l’estat de la ciutat. “Valorem positivament que el pressupost es posi a consideració ciutadana durant trenta dies, el mateix període de temps que les ordenances fiscals i els preus públics, i demanem que es faci un esforç d’explicació i informació a la ciutadania”, destacava Alexandra Sevilla, “tenen un reglament de participació ciutadana que permet explorar vies d’obrir-lo a la ciutadania”. La portaveu de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA reclamava l’activació dels consells de barri, explorant les possibilitats de transformació que ofereixen les regidories de districtes i que s’estan desaprofitant. Aplicar mesures de rendició de comptes, i explicar al Web municipal les preguntes i queixes rebudes a través del sistema QUI, és una altra de les demandes reiterades de Gent d’Esquerres-ICV-EUiA.

El vot en contra del nostre grup davant l’aprovació inicial d’aquest pressupost obre un procés participatiu amb la ciutadania entenent que es pot millorar amb les aportacions recollides. “La nostra mà serà estesa sempre en la línia de prioritzar les polítiques socials”, insistia Sevilla, afegint l’impuls a les polítiques de creació d’ocupació -on la partida augmenta a 700.000€ venint de 600.000€, però que era de 800.000€ fa dos anys-, reajustar el pagament del deute, adequar les despeses de consums a les dependències municipals i replantejar mesures d’eficiència energètica per criteris ambientals, augmentar la partida per cooperació, racionalitzar la despesa en activitats lúdiques transferint recursos a les entitats ciutadanes, contemplar recursos per disposar d’un parc de pisos d’emergència social i/o un alberg i no haver de pagar pernoctacions com fins ara.

Plantegem igualment projectes estratègics com: la municipalització de la deixalleria, el foment dels mercats, l’elaboració d’un pla d’equipaments i espais buits, o la lluita per la construcció d’una residència i un centre de dia per a la gent gran.

Quant a les dues mocions presentades pel nostre grup:

  • Declaració de territori oposat a l’aplicació del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió (TTIP), de l’Acord Integral d’Economia i Comerç ( CETA) i l’Acord Multilateral per a la Liberalització i Privatització de Serveis Públics (TISA).

La moció s’aprova declarant Santa Coloma de Gramenet ciutat en contra dels tractats de lliure comerç i en defensa del serveis públics bàsics per a la solidaritat i la redistribució social, el medi ambient i els drets de la ciutadania. Es referma el compromís de donar suport a totes les iniciatives dirigides a mantenir el caràcter públic dels serveis socialment útils. Declara com a bens públics no negociables els serveis educatius, els de salut (sanitaris i sociosanitaris), socials, de pensions, de subministrament d’aigua i d’energies, tot visualitzant una normativa que millori l’autonomia local i derogui l’actual llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

  • Moció sobre l’aplicació de bones pràctiques en la comunicació local pública.

La moció compta amb el suport i la felicitació de tots els grups municipals a excepció del PSC que vota en contra de la seva aprovació. Proposa assumir, respectar i fer públics els principis establerts en el “Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública” de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Barcelona. Crear un Consell de Comunicació Local mitjançant el Reglament de Participació Ciutadana vigent. Dur a terme el Pla de Qualitat Democràtica amb l’elaboració d’un Pla d’Informació i Comunicació Municipal de consens en el marc del Consell de Comunicació. Retre comptes i fer pública la relació de l’Ajuntament amb els mitjans de comunicació locals quant a campanyes, anuncis, recursos humans municipals destinats a tasques comunicatives i, en aquest sentit, retre comptes periòdicament al Consell de Comunicació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s