Pressupostos generals

MOCIÓ DE REBUIG ALS PRESSUPOSTOS GENERALS DE L’ESTAT 2017 I EN DEFENSA DELS PROCESSOS DE MUNICIPALITZACIONS DE SERVEIS PÚBLICS

Des que es van aprovar les normes de governança de la Unió Europea (UE), els comptes del regne d’Espanya són supervisats per Brussel·les i la Troica. La norma fonamental és “el sostre de despesa”, que és el topall que s’aplicarà en inversió pública, social i serveis del benestar. Afecta plenament als ajuntaments i l’objectiu és complir amb les polítiques d’austeritat que la Troica imposa.

 

Als ajuntaments tot es complica més per la llei Montoro i la d’estabilitat pressupostària, agreujat tot això pels plans de finançament i refinançament local, que amb l’excusa de sanejar els comptes locals i satisfer els petits deutes a proveïdors locals, serveixen en realitat per abonar diners a les grans empreses contractistes de serveis públics locals i a carregar d’interessos i deute als ajuntaments a fi de fer negoci els grans bancs privats especialment. Els pressupostos en realitat, a més d’acabar amb l’austeritat, haurien de contenir un pla de refinançament local públic i just.

 

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per 2017, a banda de ser uns pressupostos d’austeritat, antisocials, que consoliden les retallades i redueixen els recursos amb els quals es compten per garantitzar els serveis públics fonamentals, inclou nous obstacles a les municipalitzacions de serveis públics per part dels ajuntaments actualment externalitzats. En la seva disposició addicional vint-i-setena, s’estableix que cap administració pública podrà incorporar en qualitat d’empleat públic als treballadors de les contractistes de concessions d’obres o serveis “quan els contractes s’extingeixin pel seu compliment, per la seva resolució inclòs el rescat, o si s’adopta el segrest o intervenció del servei”. També s’aplicarà aquesta restricció al personal laboral que treballi per a societats mercantils públiques, fundacions públiques, consorcis o un altre tipus de societats integrades en l’administració.

 

La disposició també estableix que, en aquells casos en els quals en compliment d’una sentència judicial o prèvia tramitació d’un procediment en el qual es garanteixin els principis d’igualtat, mèrit i capacitat, els treballadors de contractes privades que s’incorporin a l’administració es comptabilitzaran com a personal de nou ingrés del còmput de la taxa de reposició, quedant subjecte als límits que estableix la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

 

És evident, doncs, que el que fa el Partido Popular és un atac amb una clara intencionalitat política: sabotejar els processos de remunicipalització ja iniciats, i imposar les privatitzacions encara en contra dels interessos i drets de tots i totes -tenint en compte que és la porta a la corrupció que ha esquitxat, i equitxa, malauradament, nombrosos ajuntaments a més de treure recursos que pertanyien a la ciutadania. El que el govern disfressa de mesura en matèria de personal és una intromissió en l’autonomia local, robant als ajuntaments la capacitat de triar el model de gestió dels serveis públics d’entre els diferents models de gestió legalment possibles.

 

D’aquesta manera, si el propi Govern de l’Estat espanyol fa discursos de suposada recuperació econòmica, és hora  que s’alliberin els recursos als ajuntaments per als serveis públics i permetin la renovació de les plantilles públiques així com la nova contractació com a forma de potenciar els serveis públics amb la creació de llocs de treball de qualitat.

 

Atès que tot el projecte limita l’autonomia municipal en un nou intent del govern de l’Estat Espanyol de recentralitzar les competències.

 

Atès que el Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet d’abril de 2014 va acordar, amb l’aprovació d’una moció, treballar per la municipalització de serveis públics externalitzats.

 

El Grup Municipal de Som Gramenet proposa al Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet l’adopció dels següents acords:

 

  1. Manifestar el rebuig als pressupostos generals de l’estat basats en l’austeritat, la pobresa salarial, les retallades en pensions i serveis públics i la inclusió d’obstacles per dur a terme municipalitzacions dels serveis públics.

 

  1. Manifestar la nostra oposició a la llei Montoro i a la constant agressió contra l’autonomia local i les obligacions imposades als ajuntaments tendents a privatitzar les seves funcions i ser finançadors obligats de negocis privats i bancs, i a recentralitzar-les.

 

  1. Eliminar totes les traves que impedeixen la remunicipalització dels serveis i el servei públic local, com ara el text íntegre de la Disposició Addicional Vint-i-setena i de la taxa de reposició que limita la contractació pública.

 

  1. Notificar aquests acords a la presidència del Govern de l’Estat Espanyol i les Corts Generals i a cadascun dels grups parlamentaris del Congrés i del Senat espanyols.

 

 

Santa Coloma de Gramenet, a 29 de maig de 2017

 

 

 

 

Deixa un comentari