#14Abril. Fem República treballant per una societat més justa.

El 14 d’Abril és un dia per recordar la proclamació de la II República i per a nosaltres és un moment per no oblidar un periode històric que va suposar un raig d’esperança per un pais ofegat per segles d’obscuritat e injustícia. I també es un dia per no oblidar a aquells i aquelles que van lluitar per que el somni republicà no morís i van donar la vida per ella.

En el passat Ple Municipal vam presentar una moció, que es va aprovar, on s’expressa en el seu contingut què significa per a nosaltres la República, ser republicà i què fem per a aconseguir-la.

La moció diu:

El 14 d’abril de 1931, després de la celebració d’unes eleccions municipals en que les candidatures republicanes van guanyar a la majoria de grans ciutats i capitals de província de l’Estat provocant la fugida del Rei Alfons XIII, es va proclamar la II República. Una República que en el primer punt de la seva Constitució es definia com una ‘República de trabajadores de toda clase’.

Des d’aquesta data fins a la derrota del Govern Republicà davant els sublevats nacionals al 1939 després d’una sanguinària Guerra Civil, la República va significar l’esperança de construcció d’un sistema realment democràtic que tragués el país de segles i segles de poders arbitraris, obscurantisme, classisme, endarreriment en tots els ordres, masclisme, culte a la ignorància, pobresa i barbàrie. Però, les forces reaccionàries no van deixar de treballar ni un sol dia contra aquesta República fins que, finalment, la van tombar per la via de les armes.

Aquest any recordem precisament el 80è aniversari d’aquesta derrota i amb aquesta moció no volem oblidar tampoc els milers i milers de represaliades que durant la Guerra, la Postguerra i la resta del quasi 40 anys de règim franquista van caure en defensa de la llibertat.

I així, com sempre, presentem una moció per instar a celebrar aquest 14 d’abril com el dia de la República. Una celebració que no volem que quedi com merament folklòrica o simbòlica, una celebració que volem que sigui un reconeixement del que són els valor republicans i el treball que fem per que aquesta III República arribi.

Volem la República perquè som republicans. I fem treball per la República tots els dies quan lluitem pels drets socials, civils, de llibertat d’expressió, ideològics, polítics. Ser republicà no és només posar una franja morada a la bandera rojigualda. Ser republicà no és només canviar la rojigualda per la senyera. Ser republicà no significa conformar-se amb una monarquia constitucional i fer veure que hem arribat al límit de lo possible. Ser republicà no és només dir-ho, són fets. Ser republicà no és treballar pels interessos dels poderosos, ser republicà es treballar per la justícia social i la democràcia real.

Ens reclamem republicans perquè no ens basta el 14 d’abril com a data per treure les nostres banderes i recordar el moment històric en que aquest conjunt de pobles que diem Espanya va tenir un gran moment de llum i esperança. Volem que l’esperit republicà i els valors republicans marquin la nostra acció al carrer i a les institucions.

Ens reclamem republicans perquè no som nostàlgics, no volem viure d’un record gloriós. Volem la Memòria, però no volem estancar-nos en la nostàlgia. La Segona República va significar l’avenç en els drets de molts col·lectius tradicionalment ofegats. Uns drets que ara es veuen amenaçats per la revifada d’una extrema dreta que té moltes cares però un objectiu comú, retornar-nos a la barbàrie. Necessitem fer República cada dia.

Ens reclamem republicans perquè amb el nostre treball, la nostra lluita i la nostra activitat diària fem feina per que aquests valors republicans d’igualtat, fraternitat, solidaritat, democràcia real impregnin la societat i contribueixin a un canvi de sistema real.

Ens reclamem republicans i volem la República, treballant-la amb fraternitat des de Catalunya junt amb la resta dels pobles germans de l’Estat.

Ens reclamem republicans no només perquè no volem que el cap d’Estat sigui un rei a qui no escull ningú, ens reclamem republicans perquè considerem que la República és la forma de Govern més justa i amb la que tots i totes podem avençar efectivament en la construcció d’un món més just.

Per això, us animem a seguir treballant per la República, fraternal i solidària, com sempre ho hem fet.

I pel 14 d’abril, us convidem a participar en la concentració a les 12h. a la Plaça de la Vila convocada per En Comú Podem i a les 12.30h. a participar en un vermut Republicà als Jardins de Can Sisteré.

 

Salut i República! #AporlaTercera!

Deixa un comentari